Ден след като лидерът на "Хамас" Исмаил Хания беше убит в Техеран, върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е наредил да бъде нанесен директен удар срещу Израел. Това съобщи "Ню Йорк Таймс", цитирайки трима ирански служители, включително двама членове на Революционната гвардия.

Хаменей издал заповедта по време на извънредно заседание на Висшия съвет за национална сигурност на Иран в сряда сутринта, малко след като Техеран обяви смъртта на Хания, се казва в статията.

Иран и "Хамас" обвиниха Израел в извършването на убийството. Тел Авив нито потвърждава, нито отрича да има роля в убийството на Хания. Лидерът на "Хамас" беше в Техеран за инаугурацията на новоизбрания президент Масуд Пезешкиан.

Хаменей, който има върховна власт над държавните въпроси и служи като главнокомандващ на въоръжените сили, е инструктирал военни командири от Революционната гвардия и армията да се подготвят както за нападателни, така и за отбранителни действия, в случай че конфликтът ескалира и Израел или САЩ нанесат удар по Иран, твърди "Ню Йорк Таймс".

В публичното си изявление относно смъртта на Хания, Хаменей обяви, че отмъщението е "дълг на Техеран", подчертавайки, че убийството е извършено на иранска територия. Той заяви, че Израел ще получи "сурово наказание".

Иранска бомбардировка на Израел няма да е прецедент - в средата на април ислямската република организира масирана ракетна атака в отговор на израелско нападение срещу посолството на Иран в Дамаск, при което бяха убити няколко ирански военни командири.