Софийският градски съд отхвърли молбата на Марин Димитров за изменение на мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека. Съдът прецени, че към момента има достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е участвал в организирана престъпна група.

Както е известно, Димитров-старши е обвинен за участие в престъпна група заедно със сина си Стефан Димитров, бившата директорка на Агенция „Митници“ Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Към делото медийно "прожекторите" бяха насочени специално и към Бойко Рашков и Асен Василев.

При първоначалните арести на 3 април, той се озова в "Пирогов" със здравословен проблем, но после все пак се наложи да бъде задържан. На 20 юни Димитров бе освободен под домашен арест пак от СГС, но няколко дни по-късно следващата инстанция отмени това решение.

На бившия вече директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов-Паскал бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и други престъпления. Впоследствие обвинение бе повдигнато и на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, в която са участвали Петя Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров, припомня днес БТА.

Междувременно Паскал се издирва от ден първи на шумната акция, а неотдавна прокуратурата получи право да му издаде европейска заповед за арест (ЕЗА), въпреки че на втора инстанция - пред Апелацията... прокурорът вече не искаше.

Що се отнася до Марин Димитров, той отново поиска да бъде пуснат под домашен арест с мотив, че има здравословни проблеми, както и за да гледа майка си. Адвокатът му Иво Найденов обясни, че клиентът му е болен и поиска да му бъде назначена съдебномедицинска експертиза. Така ще стане ясно дали са нужни допълнителни интервенции, добави той. Съдът обаче не се съобрази с това искане.

Решението на СГС моге да се обжалва пред САС.