И бащата от двамата хасковлии, обвинени в съучастие с шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, остава в ареста.

Това постанови днес тричленен състав на Апелативен съд – София, който потвърди мярката „задържане под стража“, наложена на Марин Димитров. Решението е окончателно.

Става въпрос за историята, започнала със задържането на Петя Банкова и баща и син Марин и Стефан Димитрови (като Старши тогава се разболя и бе откаран в "Пирогов"). По същото дело се издирва Никола Николов - Паскал, а по-късно бе присъединен като обвиняем и доскорошният главен секретар на МВР Живко Коцев.

Съдебният състав счита, че на този етап събраните доказателства са достатъчни, за да се предполага съпричастност на Марин Димитров към съучастие в престъпна група за търговия с влияние. Другото обвинение срещу него е за съучастие към контрабанда на цигари, но според съда на този етап няма събрани достатъчно доказателства за такова.

Адвокат Любомир Таков, който защитава Димитров, посочи, че заради заболяване на клиента му той не би могъл да пребивава в условията на ареста и помоли съдиите да обърнат внимание, че в залата заради състоянието му присъства медицинско лице от ареста. Защитата отбеляза, че в последните две седмици са били разпитани бивши и настоящи ръководители на МВР и никой не е споменал да е имал контакт с обвиняемия.

Марин Димитров каза пред съдебния състав, че никога не се е занимавал с контрабанда на каквото и да било (атаката срещу тях междувременно преля към Бойко Рашков, а по линия на Петя Банкова - към Асен Василев. Нищо, че наистина баща и син Димитрови до момента дори не са осдъждани, б.р.)

Съдът се произнесе още, че са налице данни за висока обществена опасност и медицински грижи могат да бъдат предоставени и в ареста. От съдебния състав стана известно, че според таен свидетел по делото именно обвиняемият Марин Димитров е търсил съдействие от служители на Агенция „Митници“ за организиране на канали. По време на заседанието от обвинението цитираха и свидетел, който твърди, че Димитров е предложил 250 хил. лв. за назначението на Венцислав Кирчев за шеф на Главна Дирекция „Национална полиция“.