Въпреки оплакванията на дребния бизнес от блокадите преди откриването на Олимпиадата и опасенията, че богатите туристи ще избягват струпването на огромни тълпи в Париж, местните власти съобщават, че Игрите са дали тласък на туризма. 

Между 24 и 27 юли 650 000 посетители са били в Париж, което е с 16 на сто повече от същия период на миналата година, посочва ДПА, на която БТА се позовава.

Броят на френските туристи се е увеличил със 17,3 %, а този на чужденците - с 14,8 на сто. Най-много са били американските посетители - 15,5 % от всички гости, а пристигналите от Германия са били 6,3 на сто. Броят на германските туристи нараства с цели 42 % спрямо същия период на 2023 година.

Хотелите в Париж, които доскоро се оплакваха, че има много останали свободни места, са увеличили заетостта си до 90 на сто. Според местните туристически власти това обаче е свързано с цените, които продължават да падат.

Преди началото на Олимпиадата местата за настаняване в Париж поддържаха високи цени и към 24 юли средната стойност на нощувката в хотел бе 258 евро. През юли 2023 г. стаята в хотел във френската столица е струвала средно 202 евро, а през август същата година - 161 евро.

Очаква се резервациите за периода преди параолимпийските игри, които ще се проведат от 28 август до 8 септември, да се увеличат с 5 до 10 на сто.

Икономическият ефект от Олимпийските игри в Париж ще намалее по-късно и френската икономика вероятно ще се свие с 0,1% през четвъртото тримесечие на годината в сравнение с третото, прогнозира преди началото на Олимпиадата статистическият институт INSEE. Мащабното спортно събитие ще допринесе с 0,3 на сто към икономиката заради продажбата на билети, на телевизионни права и туризма.

Експертите на статистическата организация изразиха очаквания, че цялостният икономически ефект ще бъде по-скромен, отколкото мнозина са се надявали, тъй като огромните разходи за пътуване и настаняване, политическата нестабилност във Франция и опасенията за сигурността ще откажат много спортни фенове.