Двама свидетели потвърдиха днес в съдебна зала тезата на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров, че не е извършвал несъвместими с поста дейности, след като е станал част от Управителния съвет на Българската народна банка. Върховният административен съд (ВАС) отложи делото срещу отстраняването му за 8 август.

Миналата седмица ВАС отхвърли като неоснователно искането на Гюров за спиране на незабавното изпълнение по същия казус.

На 16 юли с единодушно решение Управителният съвет на БНБ гласува освобождаването на подуправителя, отговарящ за управление "Емисионно".

Причината за това стана установена от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост заради непрекратено навреме участие в търговско дружество и неправителствени организации.

На заседанието на ВАС бяха изслушани двама свидетели - управител и член на Управителен съвет на две дружества, с които Гюров е свързван. Те разказаха, че от юли до края на 2023 г. отстраненият подуправител на БНБ не е извършвал платена или неплатена дейност в организациите и не е участвал в управителните им органи. Беше заявено още, че едно от дружествата никога не е извършвало дейност и няма офис и деловодство.

Един от свидетелите каза, че Гюров е подал оставка в края на 2021 година. Според БНТ Гюров се е оттеглил от ръководството на голф клуб в Благоевград през декември 2021 г., но от сдружението не са придвижили вписването на това обстоятелство.

Адвокатът на Андрей Гюров настоя за спиране на делото във ВАС докато Административен съд - София се произнесе по делото срещу решението на антикорупционната комисия. Според него БНБ изцяло е мотивирала отстраняването на Гюров с решението на Комисията за противодействие на корупцията, което ще влезе в сила след произнасянето на съда на 16 септември.

Защитата на отстранения подуправител поиска още ВАС да се допита до Съда на Европейския съюз в Люксембург дали има основание за освобождаването на Гюров.

Представителят на БНБ в съдебната зала оспори жалбата на Гюров и настоя, че не е необходимо преюдицално запитване до Съда на ЕС.

"Обстоятелствата са изключително ясни за моето извършване на дейност, такава няма, и както казва административният съвет, дори Комисията за противодействие на корупцията не сочи и не представя никакви доказателства за извършване на дейност. Тоест, от тази гледна точка, това дело е много важно. То върви по един определен ред в кратък срок и само на една инстанция и се наблюдава много внимателно от Европейската комисия и от Европейската централна банка", заяви Гюров.

Съдебният състав с докладчик председателя на ВАС Георги Чолаков изиска от Комисията за противодействие на корупцията да представи пълната преписка по случая на Гюров, а от БНБ - пълен протокол от решението за отстраняването му.

Андрей Гюров беше избран за подуправител на БНБ с гласовете на народните представители от ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" на 26 юли 2023 година.