ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с третия мандат. Това потвърдиха отново представителите на формацията в края на разговорите им с „Има такъв народ“ (ИТН). 

От партията на Борисов присъстваха Теменужка Петкова, Деница Сачева и Росен Желязков. Сачева посочи, че позицията на ГЕРБ-СДС от самото начало е била за подкрепа към първия мандат. Днес тя коментира ситуацията по следния начин:

"Този парламент е твърде фрагментиран. Той е изключително нестандартен в много отношения, най-малкото защото в него има 38 народни представители, които в момента не са членуващи в нито една политическа сила. В тези 66 гласа, на които вие разчитате към този момент, се съдържат и гласовете на независими народни представители, нечленуващи в нито една парламентарна група. Това създава сериозни рискове за това колко стабилно би могло да бъде мнозинството"

Даниела Сачева обеща, че на следващите парламентарни избори от формацията ще бъдат разумни и умерени и че ще градят мостове.

Продължилата 3 часа среща между двете формации започна с надежда за подкрепа за ново правителство. Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов заяви следното на представителите на ГЕРБ-СДС при започването на преговорите с тях преди обед: От вас зависи дали ще се ходи на избори.

„С ваша подкрепа би могло да се състави редовно правителство, което, уверен съм, и вие знаете, че е по-добрият вариант, отколкото да отидем на поредните избори. После да се окажем в същата ситуация, или дори по-лоша“, каза Йорданов в парламента.

След кая на преговорите Станислав Балабанов от ИТН направо обяви, че виновник за провала на третия мандат е Бойко Борисов.

По-рано Росен Желязков обясни, че формацията му разглежда инициативата за разговори като начин за възстановяване на политическия диалог между парламентарните групи. От ГЕРБ обаче заподозряха ИТН, че искат да участват в два паралелни процеса: преговори за съставяне на редовно правителство и събиране на подкрепа за прикрито служебно правителство с подкрепата на президента.

Желязков отправи към ИТН и следните три въпроса:

„Какво е отношението на ИТН към участието в мнозинство, което има за цел да преподреди домовата книга, метафорично казано, на президента, минавайки през свалянето на председателя на Народното събрание и избор на нов такъв, който да бъде, съгласувано с президентската институция, посочен за служебен министър-председател?

Ако се формира такова мнозинство и то е било предмет на вчерашна среща, проведена не пред камерите на медиите, тя е била за мнозинство на редовно правителство или за мнозинство за служебно правителство?

Защо на тази среща, ако е била за редовно правителство, ГЕРБ не е поканен да участва?“

Тошко Йорданов, позовавайки се на днешното изявление на Слави Трифонов, отговори, че всеки може да се среща с когото прецени. Но подчерта: "Единствените разговори, които водим, са за реализация на третия мандат на широка основа.“ ИТН обещаха, че няма да свалят Рая Назарян като председател на Народното събрание.

По-рано Трифонов отхвърли във фейсбук твърденията, че ИТН участва в политическа завера за отстраняването на Рая Назарян.

След това ГЕРБ-СДС и ИТН започнаха обсъждането на конкретни политики.

Досега, освен от ГЕРБ, ИНТ чуха още няколко отказа за подкрепа за правителство с третия мандат. От "Възраждане" не биха застанали зад такова, защото евентуалният кабинет би включвал представители на ДПС и ГЕРБ. От ДПС на Делян Пеевски отказаха изобщо да участват в разговори за сформиране на правителство, депутатите от "Величие", приближени до Ивелин Михайлов, също отказаха подкрепа.

Представители на "Има такъв народ" съобщиха по-рано, че 66 депутати ще подкрепят бъдещ кабинет с третия мандат. От ПП-ДБ тепърва трябва да взимат решение дали да застанат зад подобно управление.