Очаквано Камала Харис беше избрана за следващия кандидат за президент на Съединените щати от Демократическата партия.

Така тя стана първата жена, представителка на малцинство, издигната от една от двете големи партии като претендент за най-високия пост в САЩ.

След гласуване по телефона и чрез видеовръзка, проведено от Демократическата партия и подкрепата на над 2300 делегати от предстоящия конгрес в Чикаго, тя замени Джо Байдън начело на политическата битка срещу Доналд Тръмп.

Ако спечели изборите през ноември, Камала Харис ще стане първата жена президент на САЩ. 

Междувременно Харис привлече в предизборния си щаб за предстоящите избори за стопанин на Белия дом трима бивши служители на Барак Обама, съобщи Ройтерс.

Това са Дейвид Плъф, Стефани Кътър и Мич Стюарт.

Плъф е политически стратег, ръководил успешната президентска кампания на Обама през 2008 г. и работил като старши съветник в предизборния му щаб преди преизбирането през 2012 година.

Кътър, която е бивша началничка на отдела по комуникации на Белия дом, е работила и като зам.-мениджърка на предизборната кампания на Обама. Фирмата ѝ има договор за организацията на Националния конгрес на Демократическата партия между 19 и 22 август в Чикаго. 

Мич Стюарт, подобно на Плъф, е работил за Барак Обама и при двете му предизборни кампании. Той се присъединява към екипа на Харис в ролята си на старши съветник в кампанията за най-оспорваните в надпреварата между демократи и републиканци щати.

Повече правомощия в предизборния щаб на Харис ще получи Дейвид Байндър, който подобно на работата си при Обама ще ръководи екипа по проучване на общественото мнение. Сега обяче той ще следи и тенденциите в медиите. 

Начело на предизборния щаб на вицепрезидентката на САЩ стои ветеранката Джен О'Мали Дилън, ръководила три успешни кампании - двете на Обама и тази на Байдън, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.