Пианистът и антивоенен активист Павел Кушнир е починал в център за задържане в Биробиджан в Далечния изток на Русия.

Това съобщиха правозащитници, на които ДПА се позовава.

Според руския портал за граждански права OVD-Info 39-годишният мъж е починал в резултат от гладна стачка, съобщава БТА.

Дългогодишната позната на Кушнир, живееща в Германия, пианистката Олга Шкригунова е потвърдила смъртта му във „Фейсбук“ днес.

Павел Кушнир е работил във филхармонията в Биробиджан - административен център на Еврейската автономна област в Русия, разположен близо до границата на страната с Китай.

Пианистът не криеше позициите си срещу руската инвазия в Украйна и беше автор на книга срещу войната. Той е поддържал и малък канал  с антифашистки послания в Youtube.

Журналистът и правозащитник Олга Романова съобщи, че Кушнир е отказал да приема и течности по време на гладната стачка. Не се съобщават подробности за причините за започването ѝ.

Порталът OVD-Info е регистрирал близо 1000 съдебни дела срещу антивоенни активисти в Русия в последните си статистики. Близо 300 души са били лишени от свобода в следствени арести, наказателни колонии или лечебни заведения в страната.

Новината идва на фона на голямата размяна на затворници между Русия и Запада от четвъртък. Руският опозиционер Иля Яшин, който беше сред освободените, заяви в петък в Бон, че всъщност не желаел да напуска страната. Според него е имало други тежко болни политически затворници, чието спасяване е било по-наложително.