Без изненада - "Има такъв народ" върна неизпълнен третия, последен мандат, за съставяне на правителство. Но президентът Румен Радев даде заявка, че започва с консултациите за служебен премиер от "домовата книга" още днес - с председателката на Народното събрание Рая Назарян, единственото ново "попълнение" в списъка с потенциални министър-председатели.

Самата Назарян вече даде заявка, че ако й бъде предложен постът на временно оглавяващ Министерския съвет, ще откаже.

Заявката й дойде в контекста на изговорената от Делян Пеевски конспиративна теория - че има заговор, воден от Радев, за свалянето й от позицията в НС, за да се инсталира там друго лице, което президентът да назначи за премиер. 

Радев даде заявка днес и че макар "домовата книга" да се скъсява, вместо да се увеличава (подуправителят на БНБ Андрей Гюров бе отстранен от поста си заради решение на антикорупционната комисия, б.р.), а останалите потенциални премиери вече веднъж отказаха, пак ще разговаря с тях - в случай че са променили мнението си.

"Постави се основа на чуваемост", пък заяви председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, изтъквайки, че само неговата партия е успяла да проведе разговори с всички останали, с едно изключение (на фракцията на ДПС около Делян Пеевски), за съставяне на кабинет.

"При третия мандат имаше разговор между различните политически субекти в този парламент, които най-вероятно ще бъдат и в следващия парламент, и в някаква степен се постави основа на чуваемост" - посочи Йорданов. И допълни: "Установихме, че нямаме особени различия по отношение на целите пред страната и бихме могли да вървим заедно. Разбира се, политическата мъдрост в една партия не достигна да вземе в момента решение, но ако гледаме позитивно, това е една добра основа следващия път да не изпадаме в същата  ситуация, така че връщаме мандата неизпълнен."

На финала Радев реши сам да попита ИТН относно "конспирацията" за свалянето на Назарян. В контекста на писанията на някои сайтове, подети от публични коментатори, че представител на президентството е присъствал на тайна среща в края на миналата седмица, в която са участвали представители на ПГ на всички формации без ГЕРБ и ДПС на Пеевски. А целта - да се търси мнозинство за свалянето й от поста.

"Дали представител на президентската институция е участвал на ваши сбирки с други партии?" - обърна се той към Тошко Йорданов.

"Не, аз даже се изненадвам, че някой е казал нещо подобно. Още повече, ние сме водили разговори за реализация на третия мандат. Всичко останало са глупости", отвърна той.

"Спиралата от избори без резултат продължава да се завихря и това вече не само предизвиква разбираемо раздразнение, но и отключва редица деструктивни процеси, блокаж на редица институции, отчуждение на гражданите от демократичния механизъм на изборите, а дори и съмнение в парламентаризма като ефективна форма на функциониране на държавата", коментира още Радев. Според него решението на тази вече "твърде дълго продължила политическа криза" е в ръцете на политическите партии. Всички очакваме те да приемат, че основите на една успешна управленска коалиция се коват не след изборите, а преди тях, добави той.

"Апелирам за съдържателен политически дебат и честна игра в предстоящите седмици. В противен случай сме обречени да повтаряме процедури, в които все повече хора не виждат смисъл", заяви още.