От днес е сформирана работна група в ИА „Автомобилна администрация“, която да изготви промени в правилата за годишните технически прегледи на автомобилите. Ще предложим да бъде увеличен от 14 на 30 дни срокът за отстраняването на констатирани „значителни неизправности“ при техническите прегледи. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков при посещение в един от софийските пунктове по-рано днес.

Другото предложение, представено от министъра, е автомобилите, които не покриват допустимите екологични норми, също да попадат в категорията за „значителни неизправности“, а не да бъдат спирани от движение, както е в момента.

„По този начин на собственика на автомобила ще се даде срок да отстрани този проблем, който по същество не представлява пряка опасност за движението по пътя“, обясни Гвоздейков, съобщават от пресцентъра на ведомството му.

Допустимите стойности за емисиите са въведени в България през 2012 г. и прилагат европейска директива.

„Това, което променихме сега, е да затегнем контрола като свържем измервателните уреди в пунктовете директно със системата на ИА „Автомобилна администрация“ и данните от всяко измерване постъпват автоматично. До този момент имаше възможност тези данни да бъдат коригирани ръчно в пунктовете. Сега това не е възможно“, заяви министър Георги Гвоздейков.

Той представи статистика, според която за период от две седмици преди да заработи системата за управление и контрол на качеството 139 251 автомобила са преминали успешно технически преглед. С констатирани значителни неизправности и върнати за отстраняване на неизправностите са 208 МПС, а 32 МПС не са преминали преглед, поради открити опасни неизправности.

От 22 юли, когато заработи новата система, отново за период от две седмици, преминалите успешно автомобили са 127 085. Временно са допуснати 1808 от общата бройка, а недопуснатите са 181.

„Тези данни ясно показват, че броят на върнатите автомобили е около 1% от всички и хаос с прегледите няма. Този 1% е резултат от функционирането на системата за управление и контрол на качеството, и показва че системата наистина работи“, подчерта транспортният министър.