Възможно е индивид да има XY хромозома и да е от женски пол, както и да се развие напълно като жена - физически и психически. Това обясни в ефира на Нова ТВ тази сутрин проф. Алексей Савов - началник на Национална генетична лаборатория СБАЛАГ „Майчин дом”.

Биологът и специалист по медицинска генетика коментира темата с боксьорките на Олимпиадата в Париж тази година, набедени за мъже.

Той подчерта, че нормалното очакване е женската и мъжката физиология да са различни - но това е комплексно, и винаги може да има изключения.

"В редки случаи - може. Един на 25 000 мъже може да е с ХХ хромозоми, а една на 30 000 жени - с XY. Те имат репродуктивни проблеми. При тях гаметите практически отсъстват", обясни той. "Ако един индивид има XY хромозома, но Y хромозомата не работи, или целият генен контрол е спярн, тя се развива физикално и ментално изцяло като жена. Има един-единствен проблем - не може да ражда деца, инфертилна е."

Проф. Савов отбеляза, че те откриват такива случаи, когато мъже или жени с такова състояние започнат да се опитват да правят деца и не могат - т.е. до този момент те са неразличими като мъже и жени.

"Веднага след раждането по никакъв начин няма да ги различите."

Той подчерта, че никой не е изнесъл информация какво значи това, че те са се "провалили на тест за пол". 

"Основната информация, която ще намерите за тест за пол, е оценка на вътрешните и външните полови белези, оценка какви хромозоми имат, и в момента намесват нивата на тестостерон, които са коренно различни при мъжете и жените. Но дали са проведени всички тези тестове - в момента не знаем."

На въпроса дали боксьорките имат нечестно предимство, той отбеляза, че с тренировки някои хора могат да постигнат умения, които да са над типичното ниво в женския спорт.

"В случая е деликатен въпросът, ако някой наистина има такива качества, веднага да бъде набеждаван че играе нечестно и че не е правилно оценен неговият пол."

Проф. Савов подчерта, че хормоните не могат да променя хромозомите - дори и да "блъскат" спортистите с такива.

"Генетиката е константа, с каквато си се родил, такава е", категоричен бе той.

И разказа за практиките в миналото - да се събличат атлетите и проверяват дали са мъже или жени по външни полови белези.

Генетикът разказа за интересен нагледен тест, който са изучавали като студенти относно мъжкото и женското поведение.

„Ако накараш мъж и жена да вземат клечка кибрит и да я запалят, ще видим няколко неща. Представителите на силния пол я палят като плъзнат наред, а жените я дърпат към себе си. Мъжете я разклащат за да изгасне, а жените я подухват. Мъжете я чупят като я строшават между пръстите си, жените го правят с двете ръце”, разказа той.