Международната боксова асоциация (ИБА) е тествала набедените за мъже боксьорки Имане Хелиф и Лин Ю-Тин още през 2022 г. - цели осем месеца преди да им забрани да участват на Световното в Ню Делхи през май 2023 г. Причината - искали да направят втори тест, и затова оставили двете боксьорки да се състезават активно.

Това стана ясно на пресконференция на спортната организация в Париж, изпълнена с пламенни речи срещу Международния олимпийски комитет, откриването на Олимпиадата и решението да бъдат допуснати двете боксьорки в най-голямото спортно събитие. Почти нищо не се разбра за медицинското състояние на двете атлетки - единствено, че не са издържали "тест за пол" на ИБА.

Асоциацията е направила "кръвни тестове и тестове за пол" през 2022 г. след оплаквания на "боксьори и треньори". Какви са точно тестовете и какво са установили - от ИБА не могат да кажат, защото боксовите асоциации на Алжир и Тайван забранили.

Но вместо да забранят на двете боксьорки да се състезават веднага, те изчакали още 8 месеца - "за да има време между тестовете". Не става ясно дали са очаквали магически хромозомите им да се сменят в този период, но при втория тест през 2023 г. боксьорките бяха изхвърлени от Световното в Ню Делхи.

Президентът на ИБА - руснакът Умар Кремльов - в един момент съвсем се обърка и обяви, че "те имат мъжки нива на тестостерон" - макар преди дни асоциацията да обяви в официално съобщение, че никога не им е правен тест за тестостерон.

"Тестовете следват правилата. Тестовете сочат, че има мъжки нива на тестостерон. Дали е родена мъж или жена - не сме казали това, не можем да знаем това. Аз не съм бил там, когато се е родила в алжирското родилно. Не знам дали тази жена е трансджендър или изкуствено направена жена. Може да е трансжена, може би не."

Кремльов добави:

"Направихме генетичен тест, който показва високи нива на тестостерон."

Репликата е абсурдна - тестостерон не се мери чрез генетичен тест. 

"Ако атлетите искат да докажат, че са родени жени, трябва да го направят сами. Те не направиха това. Ако аз бях обвинен, че не съм мъж, щях да донеса всички документи и да мина всички проверки, за да докажа, че съм истински мъж", каза още руснакът.

В пресконференцията се включи и д-р Йоанис Филипатос - лекар по образование, но всъщност президент на Европейската боксова асоциация. Той обаче не разкри нищо, освен да повтори, че тест е показал, че "този боксьор е мъж" - говорейки за Имане Хелиф.

"Не мога да кажа дали тя е родена жена. Медицинските резултати и лабораториите разкриха, че този боксьор е мъж. Не сме срещу Хелиф, тя е много добър боксьор. Не съм бил в болницата, когато се е раждала. Аз харесвам Алжир!", обяви Филипатос.

Журналисти неколкократно питаха, защо ако още през 2022 г. е установено, че двете боксьорки са всъщност мъже, те са оставени да се състезават и дори са се били в първите кръгове на световното в Ню Делхи през 2023 г. - особено при тезата на ИБА, че е трябвало да защитят жените.

Отговор не получиха.

"Содомитът" Томас Бах, "убийството на женския спорт" и... обидените християни

Преди тези изказвания Умар Кремльов направи дълго изложение - на руски - в което разви тезата, че МОК се опитва да унищожи женския спорт, да убие женските категории, и подчерта, че само ИБА знаела как да опази жените в спорта.

Той не пропусна да обяви и президента на МОК Томас Бах за "содомит". Попитан защо, Кремльов обясни, че става дума за сцената, напомняща за "Тайната вечеря" при откриването на Олимпиадата в Париж.

"Те се подиграваха с християнството, с Библията. В Библията има два града - Содом и Гомор, Бог унищожил тези два града, защото нямало никаква човешка ценност в тях. Откриването на Олимпиадата беше създадено от Бах и неговите приятели, за да си подобрят публичния имидж."

Кремльов и Филипатос бяха попитани колко пари получават от "Газпром" - руската компания, която финансира ИБА. Те отказаха да отговорят, Филипатос се престори, че го питат за заплатата му, но не разкри и това.

Припомняме, че ръководството на ИБА, както и самата ИБА са със спорен статут заради обвиненията в корупция и напускането на асоциацията от множество национални федерации. Това бе и причината МОК да взе контрола на бокса в свои ръце за олимпиадата тази година и да може да допусне Хелиф и Ю-тинг в състезанието.