Вътрешен документ на Lufthansa Group, към която принадлежи и Austrian Airlines, предупреждава за критични действия от страна на организацията „Последно поколение“ - не на земята, а на борда на самолетите, съобщава електронното издание на вестник „Кронен Цайтунг“.

Спиралата на ескалация на активистите за климата продължава да се върти - и може да достигне ново, рисково ниво. Защото според вътрешен документ за сигурност на компанията в бъдеще активистите планират да провеждат акции и в самолетите.

Във всеки случай в писмото се посочва, че активистите биха могли да се промъкнат на борда с обикновени билети по време на пиковия летен сезон. С намерението да нарушат или дори да прекъснат въздушния трафик. 

Досега "Последното поколение" се беше концентрирало върху протести пред изходите на летищата или на самите писти, какъвто беше случаят само преди няколко дни във Виена, когато активист беше арестуван точно преди да се качи на самолета.

Ако например на борда на туристически самолет се разлее боя или друга течност,  това е изключително опасно за сигурността. В отговор на запитване от "Кроне" обаче Austrian Airlines запазва мълчание, "тъй като това е въпрос на безопасност".