Американският режисьор Дейвид Линч обяви, че никога няма да се пенсионира, като същевременно съобщи, че е диагностициран с емфизем, съобщиха световните осведомителни агенции.

В публикация в социалната мрежа "Екс" 78-годишният режисьор на "Туин Пийкс" каза, че е развил белодробното заболяване след дългогодишно тютюнопушене, от което се е отказал преди две години.

Емфиземът е форма на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).  

В социалната мрежа Линч написа, че неотдавна се е подложил на множество прегледи, които показали, че е в отлично здраве с изключение на емфизема.

"Изпълнен съм от щастие и никога няма да се оттегля. Искам всички да знаете, че оценявам загрижеността ви. С обич, Дейвид", написа режисьорът.

Повод за публикацията са въпросите дали Линч ще режисира отново някога, възникнали след негово интервю за списание "Сайт енд саунд". Твърди се, че той казал пред изданието: "Получих емфизем, защото пуших толкова дълго и сега съм принуден да си стоя у дома, независимо дали ми харесва или не. За мен ще е много лошо, ако се разболея, дори и само ако настина".

Роденият в Мисула щата Монтана Линч е номиниран за "Оскар" четири пъти. През 2019 г. той бе удостоен с почетна награда от Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ за принос към киноиндустрията. Линч създаде мистериозната драматична поредица "Туин Пийкс" заедно с Марк Фрост през 1990 г. и 1991 г. и "Туин Пийкс: Завръщането" през 2017 г.