Мария Габриел се готви да заеме поста на заместник генерален секретар на НАТО, научи Клуб Z от отлично запознат източник. Информацията, че кандидатурата на бившата вицепремиерка се обсъжда за бъдещ заместник на Марк Рюте бе потвърдена и от дипломати.

На върха в НАТО предстои пълна смяна на цивилното ръководство, след като бившият нидерландски премиер Марк Рюте бе избран да замени настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг. Това ще стане на 1 октомври, когато изтича мандатът му.

Междувременно стана ясно, че заместникът му - румънецът Мирча Джоана, съвсем сигурно напуска НАТО, за да се кандидатира за президент в родината си. Очаква се той да обяви кандидатурата си като независим претендент в края на август, като почти всички социологически проучвания в северната ни съседка му дават победа на вота през ноември.

Именно в неговия пост се е прицелила Габриел, съобщават нашите източници, според които одобряването ѝ вече е на практика договорено. Вече била осигурена подкрепата на САЩ и Великобритания.

Заместник генералният секретар на НАТО подпомага работата и замества при отсъствие титуляра на поста, който е международен дипломат, представляващ Алианса и негов основен говорител. Генералният секретар отговаря за координацията на дейността на съюза, оглавява Северноатлантическия съвет, ръководи провеждането на консултации и вземането на решения в НАТО, ръководи също Съвета на НАТО, Комитета по планиране на отбраната и Групата за ядрено планиране.

По традиция постът се заема от европеец, докато представител на САЩ винаги е начело на военното ръководство.

В момента бившата еврокомисарка е в “неизвестност”. За последно тя участва редом до лидера Бойко Борисов в предизборната кампания на ГЕРБ през пролетта след свалянето на т.нар. ротационно правителство “Денков-Габриел”. След вота, при старта на преговорите за реализирането на първия мандат, получен от ГЕРБ, Борисов обяви, че Габриел не е в традиционния му дамски преговорен екип, защото “си има друга работа”.