Губернаторът на Минесота Тим Уолц е избраникът на Камала Харис за кандидат за вицепрезидент, предаде Асошиейтед прес.

Към 17:30 часа българско време демократката потвърди решението си с пост в Х.

"Горда съм да съобщя, че помолих Тим Уолц да бъде мой вицепрезидент. Като губернатор, треньор, учител и ветеран, той е помогнал на работещите семейства като неговото. Страхотно е да го имам в отбора. А сега - да се захващаме за работа".

Минути по-късно и Уолц коментира новината на профила си в Х.

"Честта на живота ми е да се присъединя към Камала Харис в тази кампания. Изцяло влизам в играта. Вицепрезидентката Харис ни показва политиката на това, което е възможно. Малко ми напомня на първия учебен ден. Така че, нека го направим, хора!"

Смята се, че 60-годишният бивш военен, преподавател и дългогодишен конгресмен би могъл да привлече подкрепата на белите гласоподаватели извън големите градове.

Въпреки че Минесота не е един от най-решаващите за изборите в Америка (щатът е сигурна база на демократите), Уолц може да помогне на Харис да достигне до по-широк спектър от избиратели в "колебаещите се щати" в региона на Средния Запад - като Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания.

Уолц съвсем доскоро не беше особено популярен сред демократите, но в последните седмици имаше медийни изяви, които много се харесаха на публиката - особено на по-младите и по-леви избиратели. Губернаторът привлече вниманието към себе си, след като нарече Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс "странни".

На пръв поглед тривиалната атака очевидно се оказа ефективна, тъй като множество влиятелни демократи я възприеха в своите участия из телевизионните студия на Америка.

През 2020 г. в Минеаполис беше убит от бели полицаи чернокожият мъж Джордж Флойд. Последвалите бурни протести биха могли да се превърнат в източник на критики спрямо Уолц - той бе обвиняван, че е позволил на демонстрациите да излязат извън контрол. 

До вчера се смяташе, че популярният губернатор на Пенсилвания Джош Шапиро ще се добере до вицепрезидентската номинация.

Срещу него обаче бяха отправени множество критики от прогресивните избиратели заради появила се в социалните мрежи стара негова статия (отпреди да заеме губернаторския пост), в която твърди, че палестинците иманентно не са способни да създадат собствена държава. В края на 2023 г. Шапиро се превърна в яростен опонент на студентските протести против войната в Газа и в интервю пред Си Ен Ен сравни демонстрациите в американски университети с митинги на Ку-Клукс-Клан.

С името на Шапиро може да бъде свързан и негов бивш съветник, който предполагаемо е упражнил сексуален тормоз върху служителка на администрацията на губернатора през 2023 г. В крайна сметка жертвата получава близо 300 000 долара, а три седмици по-късно съветникът напуска. Въпреки че детайли около случая липсват, петното върху Шапиро остава. На последно място - крайнолевите избиратели на Демократическата партия сравняват стила на говорене на Шапиро с този на Обама. Тоест - изразяват съмнения относно неговата автентичност и смятат, че това може да подкопае енергичния възход на кампанията на Харис.

Шапиро изрази готовност да подкрепи кандидатурата на Харис и Уолц в оставащите дни до изборите.

"Работата ми тук, в Пенсилвания, далеч не е приключила - има още много неща, които искам да свърша за нашата общност. През следващите 90 дни очаквам с нетърпение да пътувам, за да обединя жителите на Пенсилвания зад моите приятели Камала Харис и Тим Уолц и да победя Доналд Тръмп. Ще се видим довечера във Фили (Филаделфия)".