"Готов съм за дебат с Ванс. Стига да стане от дивана."

Това обяви Тим Уолц - избраникът на Камала Харис за кандидат за вицепрезидент. Губернаторът на Минесота участва в първи съвместен митинг с настоящата вицепрезидентката в люлката на американската демокрация - Филаделфия.

В първото си слово като подгласник Уолц разкритикува дуото, срещу което двамата с Харис ще се изправят на изборите на 5 ноември: Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс. Той изрази несъгласие с опита на Ванс да се представи като обикновен американец от Средния Запад - регион със смесено политическо население, който почти сигурно ще определи победителя от вота.

"Джей Ди Ванс учи в "Йейл". Кариерата му бе финансирана от милиардери от Силициевата долина. И след това написа бестселър, в който критикуваше тази общност (Средния Запад). Хайде, де!

Това не е Средна Америка. И нека ви кажа - нямам търпение да дебатирам с този човек", обяви Уолц под оглушителни викове на тълпата. "Стига да е готов да стане от дивана и да се покаже."

Последният коментар на губернатора предизвика смях в залата, тъй като в последните седмици по адрес на Ванс плъзна слуха, че като младеж е имал особено близки отношения с... дивани. Трябва да се подчертае, че това твърдение не е подкрепено от факти и е изцяло плод на въображението на леви шегаджии в социалните мрежи.

Уолц изтъкна, че "Тръмп разбира света по-различно от нас".

"Първо, той не разбира нищо от служба (Уолц е ветеран с 24-годишен опит в армията, Тръмп на 5 пъти се изплъзва от мобилизация за Виетнам с измислен здравен проблем). Той няма време за това, тъй като е твърде зает да служи на себе си.

Той се подиграва на законите ни, той всява хаос и разделения и тук дори не говорим за делата му като президент. Той замръзна при появата на COVID кризата. Той прати икономиката ни на дъното и не забравяйте - престъпленията, свързани с употреба на насилие, отбелязаха ръст при Доналд Тръмп. И тук дори не броим престъпленията, които той извърши", обяви Уолц, предизвиквайки екзалтация сред тълпата.

Пред аудиторията Харис изтъкна постиженията на Уолц като губернатор на Минесота и най-вече усилията му да подобри благосъстоянието на средната класа. Най-големите аплодисменти избухнаха, когато тя спомена как посоченият от нея за кандидат-вицепрезидент е издействал безплатна храна за всички публични училища в щата.

"Той не пожела да остави учениците гладни. Направи закуската и обяда в столовата безплатни за всеки един ученик", заяви Харис.

Тя посочи, че нейният кандидат-вицепрезидент е и ловец и притежател на оръжие, като засегна темата за направените от губернатора "проверки за притежание на оръжие от страна на гражданите назад в годините" и "увеличените от него наказания за незаконна продажба на огнестрелни оръжия".

"Такъв вицепрезидент ще бъде той и такъв вицепрезидент заслужава Америка", добави още Харис.

Откакто демократката обяви Уолц за своя избраник за вицепрезидент тандемът е събрал над 40 милиона долара дарения за кампанията.