За ГЕРБ няма никакво значение кой ще е служебен премиер, обяви лидерът на партията Бойко Борисов в парламента днес. Той разкритикува ПП-ДБ, които според него се опитвали да влязат "през задния вход" с опитите им да променят кой е възможният кандидат за служебен премиер.

"Аз мисля, че кандидати за премиери - бол", отбеляза Борисов, но журналистите го контрираха, че в "домовата книга" всъщност няма много имена.

"Най-правилно е 6 милиона имена да сложим, без децата, и всички българи да са кандидати за премиери. Друг въпрос е колко могат и тези 4 години вече го доказват" (от падането на... ясно кого от този пост през 2021 г. - бел. ред.).

Така лидерът на ГЕРБ всъщност разкритикува новата система за избор на служебен премиер - която бе предложена от ГЕРБ като контратеза на идеята на ПП-ДБ да остава редовното правителство. Това бе и една от малкото промени на основния закон, които Конституционният съд не отмени.

"Всички анти-действия, които се предприемат конюктурно от дадени партии за момента - нито една от тях не е дългосрочна. Защото няма как да се съберат водата и олиото заедно.

За ГЕРБ добро ДПС няма. Затова се надявам и другите партии да проявяват повече разум и да не се водят от анти-емоциите, които имат", добави Борисов.

Но подчерта, че не зове за коалиция срещу ДПС след вота - защото заедно с тях и ПП-ДБ са постигнали много за подкрепата за Украйна, промените в Конституцията, екологията, енергетиката, финансовото състояние на общините.

Лидерът на ГЕРБ повтори тезата на Пеевски, че от ПП-ДБ водят "тайни преговори" с президента, макар да говорят за прозрачност.

"Не мога да разбера защо се казва, че всичко е публично и после се свираш по лаборатории, офиси, дърпат се депутати и се пишат листчета.

Колегите от ИТН потвърдиха за срещата. Твърде големи сме от ГЕРБ, за да се разсърдим. Опитвам се да спазвам добрия тон и не правим нищо анти."

След което подчерта, че така е чул от медиите и ще се извини, ако не е прав. 

Отбеляза и че се гордее, че Мария Габриел е оценена "от света". А за Главчев като служебен премиер може да каже, че никой не е оспорил резултатите от предишния вот.