България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 година, според данни на Европейската информационна система за горски пожари. След нас се нареждат Испания, Италия, Румъния, Гърция и Франция

Това заяви пред Радио Варна Костадин Вълчев, старши експерт "Гори" във WWF България.

Над 38 хил. хектара или 380 хил. дка. земя вече са били изпепелени от огъня през тази година - над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за цялата 2023 година.

В последните седмици, всеки ден служителите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гасят средно около 250 огнища.

Според доклади на Агенцията по горите и на Стратегията за борба с бедствията над 90% от пожарите у нас са причинени от човешки действия. Много са неволни, например заради селскостопански машини или от стълбове високо напрежение на електроразпределителната мрежа. Същевременно голямо количество от тях се дължат на небрежност - палене на огън, изхвърляне на фасове и други.

Експертът на WWF обясни, че все още на много места в страната се палят стърнища и пасища, въпреки че това е незаконно и абсолютно недопустимо.

И днес 120 горски служители, пожарникари, военни и два испански самолета гасят пожара на българо-гръцката граница в планината Славянка, съобщи за БТА директорът на Държавното горско стопанство (ДГС) в Катунци инж. Пламен Поюков. 

Засега ситуацията изглежда спокойна. Хората са разпределени на двата пожара, а огънят е ограничен и държан в периметър към момента, обясни инж. Поюков. Има изградени водни линии по километър и нещо, които обливат непрекъснато зоните, смятани за критични. 

Директорът на горското стопанство предупреждава, че има възможност след около два-три дни да се отвори нов фронт на пожара. По думите му нещата с огъня почти приключват, но има доста локални огнища, които тлеят и работата по засегнатите райони е доста сложна.