Фотодокументалната експозиция „Невидимата трагедия: Холокост на жените ромки „На Буга“ 1942–1944“ беше организирана в Дома на културата на град Тараклия в Молдова.

В събитието взеха участие обществени организации на ромите, жители на град Тараклия, представители на градската и районната администрация и други, предава БТА.

Изложбата е организирана от ООН - жени в сътрудничество с коалицията „Гласът на ромите“, Историческия музей на Молдова и с подкрепата на правителството на САЩ.

Един от нейните организатори, доктор на политическите науки, доцент по етнология, научен сътрудник и координатор на групата „Етнология на ромите“ в Центъра по етнология Ион Думиника, подробно разказа на присъстващите за целите на изложбата, която на 12 постера разказва за депортацията, унижението, глада, заразяването и унищожението на народа на ромите. За трагичната история по време на Втората световна война се разказва за първи път в Тараклия, а изложбата е организирана в рамките на Европейския ден за памет на Холокоста на ромите.

В Република Молдова живеят много народности: българи, гагаузи, поляци, роми, грузинци, евреи, украинци и много други. В Агентството за междуетнически отношения е регистрирана и асоциация на нигерийците.

„2897 души, главно жени, деца и старци, са били унищожени през нощта на 2 срещу 3 август 1944 г. в концентрационния лагер Аушвиц II-Биркенау само заради това, че са били роми. Това е само малка част от общия брой на ромите, унищожени по време на Втората световна война поради тяхната етническа принадлежност, който се оценява на 250–500 хиляди души или дори повече“, обясни главният специалист на Агентството за междуетнически отношения при правителството на Молдова Олег Писов.

„Като гражданин на нашата република искам да кажа, че за съжаление човечеството не е научило никакви уроци от историята. Виждаме какво се случва между Палестина и Израел, какво се случва в Украйна, там (в Украйна), разбира се, има и геополитически момент, но съществува и междуетнически конфликт, който се подгрява изкуствено.

Виждаме също така какво се случва в Англия във връзка с миграционните процеси — убийства и недоволство на местното, бяло население срещу други групи население. Трябва да се борим с всички прояви на национализъм, расизъм и дискриминация“, каза представителят на Агентството за междуетнически отношения.