Идват избори - за пореден път, но преди това отново виси дилемата, създадена от промените в Конституцията - кой ще е новият служебен премиер?

Отново "домовата книга" с възможни кандидати сякаш е празна, а две трети от партиите, които приеха новата система за това кой ще поеме властта преди вота не я харесват. Защо процедурата за назначаване на служебен кабинет е такава каша?

По темата в Z-Каст гостуват политическите редактори на Клуб Z Пламена Игнатова и Лъчезар Лисицов. Те обясниха за пореден път системата, по която вече се избира премиер, и защо всички кандидати изчезват и накрая изборът се свежда до едно-две имена.

"Проблемът е, че всички възможни опции за служебни премиери се оказват обвързани с ГЕРБ и ДПС. Целият този хаос се дължи на превземането на институциите от ГЕРБ и ДПС", отбеляза Лисицов.

Добър премиер ли беше Главчев, след като, по логиката на Бойко Борисов, никой не оспори резултата от предишните избори? Заплашени ли са следващите избори от фалшификации?

"Като цяло изборите са честни - има нарушения най-вече по малките секции. Касирането на избори е много трудно. И в България има наблюдатели от партиите, независими наблюдатели, наблюдатели от чужбина", отбеляза Игнатова. "За доброволния корпоративен вот и голямата армия от чиновници на местно и на държавно ниво, които са там от години, назначавани от една определена политическа партия, били й верни десетилетия наред  - това вече е един съвсем отделен въпрос."

Кого обслужваше Главчев и защо трябва да го помним? Защо Калин Стоянов е най-спорният служебен министър?

Защо кандидатите за служебни премиери не стават? Има ли отрицателен подбор при тях?

Какво ни очаква на поредните предсрочни избори - ще има ли нови играчи, какво ще стане с партиите, заплашени от разцепление?

Отговорите на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в новия Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.