И други лица от т.нар. домова книга, освен Димитър Главчев, са заявили желание да бъдат назначени за служебен премиер. 

Това обяви президентът Румен Радев по време на консултацията с парламентарните групи преди да издаде указа за новото правителство и датата на предсрочните парламентарни избори. Така Радев обясни отсъствието на самия Главчев, който присъства на консултациите при предходната процедура по избора на служебен кабинет. Тогава обаче бе ясно, че единствено той се е съгласил да оглави временно Министерски съвет. 

Държавният глава не посочи имената на тези други лица. Неофициално обаче се говори за заместничката на Главчев в Сметната палата Горица Кожарева (свързвана с ДПС) и кадъра на Движението в Българската народна банка - подуправителят Петър Чобанов, бивш министър на финансите в кабинета "Орешарски", предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

И двамата отказаха премиерския пост през пролетта, когато Радев за пръв път трябваше да назначи кабинет съгласно последните изменения в Конституцията.

"Не можем да бавим повече процеса и не трябва да го бавим, трябва да има яснота в държавата по отношение на нейното управление" - подкани Радев гостите си и подреди реда на изказванията според големината на парламентарните групи.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че пратениците му ще са пасивни. Такива и бяха.

Политическото представителство не трябва да се бърка, да сугестира какъв трябва да бъде кабинетът и какви да са номинираните министри, защото това е изцяло във вашите компетенции - обърна се депутатът на партията Росен Желязков към Радев.

Но пък посочи, че в ГЕРБ изразяват задоволство от вчерашната позиция на президента, с която защитил духа на парламентаризма - да не се допуска позицията председател на Народното събрание да е "обект на инженеринг", а "с подходящ дизайн да се определи кой да бъде служебен премиер". Това изказване бе по повод разговорите в групите, без ГЕРБ и ДПС на Пеевски, за свалянето на председателката на НС Рая Назарян (ГЕРБ) и замяната ѝ с ново лице, потенциален служебен премиер.

От името на "Продължаваме промяната-Демократична България" говори бившият премиер, сега председател на парламентарната група Николай Денков. 

"Ние също не бихме искали да влизаме в това което попада във вашите правомощия, но и друг път сме казвали, че нямаме доверие във вътрешния министър Калин Стоянов" - очаквано заяви Денков.

На предишните консултации ПП-ДБ напусна - именно поради факта, че Стоянов попадна в състава на служебния кабинет. След като Денков като премиер сне доверие от него, докато бе редовен министър в правителството му. И ПП-ДБ, и ДПС на Доган обвиняват Главчев и Стоянов в обслужване на интересите на санкционирания по "Магнитски" Пеевски.

Денков се помоли днес на Радев да вземе предвид това като обсъжда с бъдещия премиер състава на кабинета.

"Консултацията е излишна, нещата са ясни, имате избор от даже по-ограничен състав. Това са лица, назначавани от Борисов и Пеевски", също без изненада констатира и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, визирайки състава на "домовата книга".

Още рано сутринта той атакува Радев за вчерашното му изказване в защита на шефа на парламента, като тогава той посочи, че и Господ да застане начело на НС, пак няма да го назначи за премиер. Според тълкуванието на Костадинов той е казал, че пред Господ избира да назначи човек на Пеевски.

"Не се притеснявайте, господинът който споменахте..., знаете прекрасно моето отношение към него, бъдете спокоен", отвърна Радев, неизменно наричан от Пеевски "мистър Кеш".

Честта на лидера си защити Йордан Йонев.

"Няма как да отмина нелепостта на обсъждането на председдателя на групата на ДПС, най-малкото защото не е мястото тук да се обсъжда лидер на партията и второ да се говорят неистини. Моля ви да не го допускате на тези консултации, защото иначе ще трябва да влезем в спор кое е вярно и коое не", заяви той.

И отбеляза, че "нашият лидер г-н Пеевски" нямал никакво отношение към когото и да е било от списъка с потенциалните премиери.

В унисон с желанието на Пеевски, Йонев се обяви за бързи избори. Иначе имало риск за финансовата стабилност на страната.

Борислав Гуцанов (председател на ПГ на БСП) повтори тезата на партията си - датата на изборите да е най-рано 20 октомври, за да съвпадне с частичните местни избори, което щяло да повиши избирателната активност (През октомври БСП има конгрес за избор на лидер, бел. ред.).

Гуцанов призова Радев и "доколкото може да окаже влияние" за обща кандидатура на България за еврокомисар, като крайният срок за номинацията е 30 август.

"Следва основният виновник, хвърлих спасителен пояс към г-н Йорданов, не можахте да го задържите този мандат...", обърна се Радев към председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, визирайки факта, че връчи на ИТН третия мандат за съставяне на правителство, който партията върна неизпълнен.

Окачествяването си като "основният виновник" Йорданов прие на шега. И пак обвини ГЕРБ и основно "Промяната" за провала - едната била зависима (от Пеевски), а другата - самоограничена от собственото си съществуване. Само в ДБ били отговорни хора.

"Вие нямате избор какви решения да вземете. "Домовата книга", заложена от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, е такава каквато е.

Ако можете с новия министър-председател да поговорите по някакъв начин да гарантира честност на изборите, би било добре. Но той ще си прави каквото си иска", констатира Йорданов.

Но не се съгласи с Радев за смяната на Назарян.

"Това е процедура, която теоретично е възможна, но не е незаконна. За всички е ясно, че истерията се породи от това, че тези в "домовата книга" са близки до тях. Мнението ни е, че трябва да имате по-голям избор, но няма да го имате", посочи той.

"Да обсъдя означава това ми харесва, това не ми харесва и да влияя. Спрямо Главчев аз за нито едно от неговите назначения не съм влиял. Позволих си за Даниел Митов заради принципа, че просто ми се предложи зам.-председател на партия за министър на външните работи (на ГЕРБ, бел. ред.), който отговаря за изборите в чужбина. Аз този принцип ще го приложа и сега", отвърна Радев, визирайки отказа си да назначи Митов за МВнР министър.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов се възползва от казуса, за да поиска от Радев да вземе същото отношение и към Калин Стоянов.

"Всички знаем на тази маса каква е основната задача на служебното правителство. В тази връзка Калин Стоянов показа, че не е безпристрастен и вие може да се дистанцирате публично, но в крайна сметка процесът е двустранен. Не сте длъжен да се съгласите с този състав на кабинета. Имате основателни мотиви: че МВР е основното звено в провеждането на вота и там трябва да има безпристрастен човек", настоя той.

А депутатът Божидар Божанов го подкрепи със следните думи:

"35 000 гласа повече купени, според нашия анализ, е проблем на МВР и затова нашата позиция е принципна."

"Да, така е, но контролът по работата на кабинета е НС", измъкна се Радев. Но все пак вицепрезидента Илияна Йотова поиска след това да се запознае с въпросния анализ.

Радев даде заявка, че ще се съобрази максимално с партиите, но и напомни, че на 20 август новият кабинет трябва да положи клетва, а депутатите ще бъдат във ваканция.

На финала на консултациите се породи куриозен диалог между него и Костадинов.

- Когато свършат изборите конфигурацията в НС ще е пак такава.

- Как разбрахте?! Това е мантра, с която много се злоупотребва. Какво казваме сега на избирателите - да не гласуват?

- Знам го по силата на опита. Колко избори правим и все сте вие тук?

- Има и други, но се разпадат. Не е вярно това нещо, виждате сами, че нещата са много динамични.