Тайванската боксьорка Лин Ю-Тин е мъж, стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов днес. Той бе попитан защо депутатите от ГЕРБ подкрепиха законопроекта на "Възраждане", забраняващ "пропаганда на нетрадиционната сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната" в българските училища.

"Аз сега в 10 и 30 имам среща с нашата боксьорка Светла. Дискриминация е това - да не й позволят да подаде контестация за тези битки с мъже. Защото аз вярвам на очите си, гледах го мача, сега, видях това... момиче, което си се биеше като момче.

И някак си, ако съм жена боксьор, ще ми е трудно срещу мъж. И обратното", отбеляза Борисов.

Светла е Светлана Каменова - българската боксьорка, която загуби мача си на Олимпиадата в Париж от тайванката Лин Ю-Тин, набедена, че е мъж и изключена от Международната боксова асоциация. От екипа на Каменова отбелязаха многократно преди и след мача, че не са имали възможност за контестация.

На уточняващ въпрос - как гласуването на депутатите на ГЕРБ, които почти единодушно подкрепиха законопроекта на "Възраждане", почти идентичен с този на Путин от 2013 г., се връзва с евроатлантическите ценности, Борисов добави:

"Има някои граници, които започнаха да се прекачват. Вие много сте писали за моя кандидат за кмет на София... Но понеже въпросът ви беше друг - със закона, затова ние дадохме право на депутатите си да гласуват така, както мислят по съвест."

И отбеляза, че ГЕРБ в парламента са подкрепили всички закони, свързани с евроатлантизма - "и за страйкъри, и еърполисинга с Турция, и с ракетните комплекси вчера". Пошегува се и че ГЕРБ не минават през "задния вход" - "това за нас е изход".

"Ако евроатлантизмът е да ме направят жена, значи тогава - давам ви заглавие, не съм евроатлантик, няма да стана по никакъв начин и няма да го направя, нито желая внуците ми да го направят", заключи лидерът на ГЕРБ.

По-късно Борисов пусна живо излъчване от срещата си с Каменова. Той поздрави боксьорката ни за "феърплея", каза й, че е спечелила и първия, и втория рунд. Похвали я и че не се е отказала от мача и не е свалила демонстративно ръкавиците си - "не че не заслужава".

"Нищо против нямам хората, ние сме широкоскроена партия. Но възможностите на мъжа и жената в спорта са различни. Просто не е честно", каза още лидерът на ГЕРБ.

В края на разговора отбеляза:

"Ти сега не приличаш на боксьорка. А италианката, милата - как й счупи носа тоя..."