154 гласа "за" - с едва шест гласа руският президент Владимир Путин се размина от това да има конституционно мнозинство в българското Народно събрание вчера.

Толкова бяха депутатите, подкрепили на първо четене закон, почти идентичен на този, който руската Дума прие през 2013 г., няколко месеца преди да започне истинското начало на войната в Украйна - окупирането на Кримския полуостров.

Как се случи така, че огромно мнозинство от българските народни представители (от 171 присъствали в зала) подкрепиха закон, забраняващ "пропаганда (...) на нетрадиционната сексуална ориентация и и/или определяне на полова идентичност различна от биологичната"?

Какво точно значи това не може да обясни никой юрист, но едно е ясно - младежите с различна сексуална ориентация ще се страхуват още повече да отидат на училище, а така или иначе слабото ни сексуално образование ще стане още по-неадекватно.

"За" предложението на Костадин Костадинов на първо четене гласуваха депутати от всички партии, дори тези, представящи се като евроатлантически. Народни представители и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ, и от ДПС натиснаха бутона "за". Защо се случи това?

Съюзиха се три фактора - олимпиадата в Париж, предстоящите предсрочни избори и непохватните действия на българските ЛГБТ активисти.

Париж 2024 - лакмус за българската толерантност

Реакцията на хиляди срещу аплодираната по света церемония на откриването на Олимпиадата бе прекрасна илюстрация на българската реалност по отношение на различните.

Множество българи не можаха да понесат гледката на мъж в рокля в сцена, бегло наподобяваща картината на ренесансов художник. Макар мъже в рокли да са били на българския телевизионен екран от десетилетия, а Ганьо да стъпва в църква веднъж за Великден и веднъж за Рождество, ако е достатъчно трезвен, тази "атака" срещу християнството и неговите традиционни привички му дойде вповече.

И ако много успяха да видят просто едно шарено френско шоу, следващият скандал от Олимпиадата ги прекърши - боксьорките от Тайван и Алжир, набедени, че са мъже.

Дори и предполагаемите стожери на европейското и либерално мислене не понесоха гледката на предполагаем мъж, който бие жена - въпреки че има и български боксьорки-мъжкарани, макар и специалисти от най-високо ниво да излязоха и да обясниха, че XY жени има, макар и подчинената на Кремъл Международна боксова асоциация да се оплете в лъжите си.

Нямаше значение.

Това, че зад скандала прозират тънките пръстчета на кремълския диктатор бе игнорирано. Естествено, не помогна и неадекватното поведение на Международния олимпийски комитет, който като цяло игнорира скандала и не защити адекватно и с факти двете боксьорки, които сега ще се бият за злато. 

И не, олимпиадата не е виновна за това - тя просто извади на показ резултата от дълги години обработване на българския народ.

Идат избори

Това го чуваме напоследък твърде често - но с всеки пореден вот борбата за все по-малкото, които виждат смисъл да отидат до урната, става все по-ожесточена. На последните избори бяха нужни под 10 000 гласа, за да се вкара един народен представител.

Затова и някои партии си правят проста сметка - за какво да отблъсне десетки хиляди избиратели с позиция, която едва ли ще му спечели повече от няколкостотин?

И то точно сега, когато руската пропагандна машина максимално употребява и международните скандали, и местните измислици и манипулации за страшните джендъри, и как те идват да хомосексуализират децата ни?

Показателно е, че едва двама депутати от ГЕРБ излязоха срещу законопроекта, и едва шепа гласуваха "против". Двама от ПП-ДБ подкрепиха законопроекта на първо четене, 7 се въздържаха - технически глас "против", но в контекста на това гласуване - всъщност скатавка. Още по-странно бе поведението на уж либералите от ДПС на Пеевски.

Какво се случи точно? Обяви се почивка, а след нея Костадин Костадинов ги обвини, че са получили обаждане от "посолството".

След което изведнъж липсващата наполовина парламентарна група на ПП-ДБ се появи в зала и гласува дружно "против", а ДПС на Пеевски "обърна палачинката" и демонстрира на света, че гледа към Брюксел, не към Москва - ако и лидерът й да е санкциониран по "Магнитски".

Накратко - опитахме да зарадваме електората набързо, но се сетихме, че сме се цанили европейци.

Неадекватните действия на (някои) ЛГБТ активисти

Тук най-големите защитници на това малцинство у нас ще скочат - "ама защо обвиняваш жертвата?"

Извинете, ЛГБТ хората са жертвата. ЛГБТ активистите са продукт на страданията на тази жертва.

И някои от тях могат да бъдат добър продукт - видяхме колко добре се приеха кадрите на български семейства, които застанаха с лицата си на билбордове в защита на "София Прайд". Много хора видяха, че ЛГБТ не значи непременно мъже в рокли, жени с бради или хора в латексови костюми.

Но други се самозабравиха. Една от организациите преди две седмици пусна клип на драг-кралица, която убеждава децата да попълнят национално проучване за преживяванията на ЛГБТИ+ учениците в българските училища.

От въпросната организация изтриха видеото в деня на гласуването на закона. Но запазих скрийншот:

"Ама те драг кралиците са безобидни!"

Може би. Но нали искате да сте приети в обществото? Как точно убеждаваш някой да те толерира, когато му навираш в лицето това, което най-много го плаши? Как водиш диалог с по-консервативните хора, ако не можеш да ги убедиш да говорят с теб въобще?

Никой не обърна внимание на факта, че законът не е само срещу "нетрадиционната сексуална ориентация". Той е насочен и срещу "определяне на полова идентичност, различна от биологичната".

Има ли наистина лоши практики на Запад в тази посока? Има. В САЩ се правят мастектомии на момичета под 18 и дори под 16 години. Факт, повечето наистина имат полова дисфория и продължават да живеят като трансмъже - но не всички. Във Великобритания затвориха клиниката за трансджендър деца в Тависток, защото установиха, че лекарите са толкова изплашени от активистите, че дават медикаменти на деца твърде бързо и без адекватна диагноза.

Във Финландия напълно спряха ползването на пубер блокери и хормонална терапия при деца за година - една от държавите, първа тествала тези методи. След това заедно с Швеция и Норвегия ги ограничиха до много редки случаи като експериментално лечение. Това са две от най-либералните държави в света с най-добре развита медицина.

Мнозинството български ЛГБТ хора ще ви кажат, че са твърдо против деца да си сменят пола. Но мнозинството български ЛГБТ активисти мълчат по темата. Защото ако кажат нещо друго, кранчето с грантовете ще пресъхне.

Сега се събуждаме с един руски закон. Дали той въобще е приложим и как ще бъде прилаган, е мистерия. Ако някой успее да сезира Конституционния съд, не е ясно дали той ще го отмени. И не, този закон не гарантира, че България през 2034-та ще заприлича на Русия днес. Но е прекрасен пример как страхът, шоуто и парите могат да бъдат употребени страхотно от лошите, ако всички дружно им дадем този шанс.