Парламентарните избори ще се проведат на 20 октомври.

Това обяви президентът Румен Радев при връчването на мандата за съставяне на служебно правителство на новоизбраната от него за премиер Горица Грънчарова-Кожарева.

Тя трябва да върне папката със структурата и състава на кабинета най-късно на 19 август.

"В тази ситуация Вие сте единственият възможен вариант. Убеден съм, че ще вложите своите сили и опит, за да имаме служебен кабинет", заяви Радев на Кожарева пред медиите.

 "Искам да Ви благодаря, че приехте тази важна и отговорна задача, но и да Ви уверя, че за нейното изпълнение ще разчитате само на себе си.", увери я държавният глава.

"Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормално функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство, но основната му задача ще бъде организирането и провеждането на честни избори", обяви Горица Грънчарова - Кожарева.

"Около кабинета на Димитър Главчев се натрупа напрежение поради политическа употреба на служебната власт", мотивира Радев избора си при многоократните заявки на Главчев, че е готов за още един служебен мандат като премиер. Тази сутрин все пак настоящият служебен министър-председател съобщи, че няма да остане на поста си.  

"Винаги съм смятал, че кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят и без това напрегнатата политическа ситуация, а не да я напрягат“, продължи президентът. Според него в тази ситуация кабинетът на Главчев трудно би постигнал целите си, особено на фона на вече започналата предизборна кампания и едни много оспорвани бъдещи избори. „Поздравявам го, че предприе една достойна постъпка“, коментира Радев.

Нещо старо

"Още от утре започвам разговори със сегашните министри и други експерти, каза кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева пред журналисти", след като се срещна с президента Румен Радев. 

Но не казанищо за спорния МВР министър.

От 8 април 2024 г. Кожарева замества Главчев като председател на Сметната палата за периода от назначаването му за служебен премиер до неговото освобождаване. Тя ще бъде втората жена, назначена на този пост в историята на България. Преди нея Ренета Инджова беше служебен министър-председател на президента Желю Желев за няколко месеца до края на януари 1995 година.

В края на март тази година Горица Грънчарова - Кожарева и другият зам.-председател на Сметната палата Тошко Тодоров разговаряха с Радев, когато той за пореден път трябваше да определи кандидат за служебен премиер. След срещата Тодоров коментира пред журналистите, че той и Грънчарова не са най-подходящите хора за позицията на служебен министър-председател.