Изненада: служебният премиер Димитър Главчев, който многократно заяви публично, че желае втори мандат като такъв, се оттегля. Съобщението за това дойде минути преди друго - но от президентството, с което оттам уведомяват, че Румен Радев е определил Горица Грънчарова-Кожарева за нов временен министър-председател.

"Министър-председателят Димитър Главчев информира, че оттегля заявената готовност да приеме за втори път поста на служебен премиер с оглед на сваляне на политическото напрежение.

Главчев благодари на екипа си за свършената работа.

Премиерът Димитър Главчев ще продължи да изпълнява работните си задачи до назначаването на нов служебен министър-председател" - гласи кратко съобщение на Министерския съвет.

"В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът Румен Радев определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател.

Днес, 9 август, от 10.30 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да й възложи да състави служебно правителство", написаха и от прессекретариата на държавния глава.

Неофициално от няколко дни се говори, че Кожарева, както и подуправителят на БНБ от ДПС Петър Чобанов са преживели "катарзис" спрямо процедурата по избор на премиер, като при предходната такава отказаха на Радев. Вчера бе потрвърдено от президента, че има и други, освен Главчев, които този път са се съгласили. Не назова имена.

Както е известно и "Продължаваме промяната-Демократична България", и автентичното ДПС обвиняват Димитър Главчев в обслужване на интересите на Делян Пеевски, който поде война срещу почетния председател Ахмед Доган за господството над партията. Причината - Главчев прави "удобни" на Пеевски и масови назначения в областните управи, които играят важна роля при организацията на изборите, а и изобщо. Обявиха се и срещу МВР министъра Калин Стоянов, с обвинения за същото, както и че ще протектира Пеевски и компания в купуване на гласове. Ето защо при консултациите при президента вчера от ПП-ДБ поискаха от него да не допуска Стоянов пак да е в кабинет. Какъв МВР министър ще си избере Кожарева, предстои да видим.

"Поздравявам колегата Йордан Цонев..."

Зам.-шефката на палатата не е познато публично лице. Но медийни публикации още от избора й, я сочат като близка до ДПС. В добавка:

"Горица Грънчарова – Кожарева, чийто съпруг Михаил Кожарев, прокурор във Върховната административна прокуратура, в интервюта нееднократно е защитавал последователно главния прокурор Иван Гешев...", писа "Медиапул" навремето.

Тя е дългогодишен член на Сметната палата, като през 2005 г. е предложена за поста от управляващата тогава тройна коалиция на НДСВ, БСП и ДПС. След кратко прекъсване в края на управлението на кабинета "Орешарски", излъчен от ДПС и БСП, отново е избрана в ръководството на одитния орган. През 2016 г., по време на второто правителство на Бойко Борисов Горица Грънчарова - Кожарева, е номинирана за председател на Сметната палата от Патриотичния фронт (ВМРО-НФСБ), заедно с Цветан Цветков, който беше издигнат от двете управляващи формации - ГЕРБ и Реформаторския блок. Малко преди гласуването за председател на Сметната палата в пленарната зала обаче кандидатурата ѝ беше оттеглена от националистическите формации. Така Цветков остана единственият кандидат за поста, подкрепен и от ДПС. (Впоследствие той се еманципира и започна да изпраща доклади на одитния орган на прокуратурата - всички, свързани с дружества, управлявани в мандатите на ГЕРБ. Съдбата на тези доклади в обвинението и досега е неизвестна, но според ПП-ДБ именно това е била причината за предсрочното му сваляне от поста - бел. ред.).

Тогавашният депутат от БСП Георги Кадиев обяви процедурата за сделка между ГЕРБ и ДПС.

"Новият председател се е ангажирал Горица Грънчарова да стане заместник-председател. Затова направихте тази сделка. Поздравявам колегата Йордан Цонев за това, че те успяха да наложат своята кандидатура, за да извият ръцете на ГЕРБ", заяви Кадиев, цитиран от "Капитал".

За последно името й нашумя около бившия й началник Цветан Цветков. Бившият председател на палатата бе отстранен предсрочно от ГЕРБ, БСП, ДПС и вечно подкрепящата мнозинствата "Български възход". Бе възстановен от Конституционния съд след жалба от ПП-ДБ. Междувременно обаче с гласовете на същото това обединение, заедно с ГЕРБ, за временен шеф на палата бе определена заместничката с изтекъл мандат Горица Грънчарова-Кожарева, която в деня на връщането на Цветков на работа го заключи пред Сметната палата.

Насред сагата парламентът отвори процедурата за избор на нов председател на одитния орган. И избра Димитър Главчев.

Съпругът

Съпругът Махиал Кожарев е бивш зам.-главен прокурор на Борис Велчев. През 2012 г. влиза от професионалната квота в състава на ВСС, който по-късно избира Сотир Цацаров. Още тогава се пише, че за да бъде избран, за Кожарев е било активно лобирано из страната.

Впоследствие той се превръща в един от най-пламенните поддръжници на Цацаров и прокарваните политики в т. нар. чугунено мнозинство на състава на ВСС 2012-2017 г.

На Кожарев е дадена "сладката" Комисия за управление на собствеността, а по време на мандата му Клуб Z го описва как например настояваше един годишен доклад на прокуратурата (при Сотир Цацаров) да се надгради Конституцията, като изрично се впише в протокола, че Съветът ОДОБРЯВА и приема доклада… При положение, че в основния закон пише само, че ВСС приема подобни годишни отчети.

"Аз намерих в този доклад удовлетворение за себе си в предложените законодателни промени", допълни тогава топ кадровикът под погледа на Цацаров.

През 2015 г. т.нар. Патриотичен фронт го предложи и за конституционен съдия.

През 2023 г. Кожарев се пенсионира с награда като върховен прокурор във ВАП.