Видимо ядосан и взел на въоръжение целия си арсенал от дежурни епитети и определения (съ)председателят на ДПС Делян Пеевски обвини президента Румен Радев в оказването на (бъдещ) натиск върху посочената от него днес за нов премиер Горица Грънчарова-Кожарева да смени вътрешния министър.

Пеевски говори в бившия Партиен дом пред журналисти, като конкретно бе попитан за Калин Стоянов, когото той брани неизменно и като редовен министър в миналия кабинет, и като служебен в правителството "Главчев".

"Това трябва да си го реши премиерът. Никой не може да се бърка", започна смирено Пеевски. И после отприщи "потока":

"Надявам се, че "мистър Кеш" Радев, със селския кръчмар от Труд Николай Копринков, няма да се набърка в тази процедура, защото имам усещането, че ще се опита да се набърка. Дано предстоящата служебна премиерка да устои на огромния натиск, който съм убеден ще се стовари върху нея от "мистър Кеш" Радев. Убеден съм, че тя ще бъде зверски натискана от него и от кръга около него."

Вчера, по време на консултациите на "Дондуков" 2 от "Продължаваме промяната-Демократична България" за пореден път поставиха въпроса с Калин Стоянов, когото обвиняват в протектиране на Пеевски в купуването на гласове. Поискаха от президента Румен Радев да се възпротиви на едно потенциално негово ново назначение в служебно правителство, подобно на съпротивата на президента зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да оглави Външно министерство. Оставиха му и справка, изготвена от обединението - за 35 000 повече купени гласа на вота през юни, когато ДПС се оказа втора политическа сила.

Това е второто такова искане на ПП-ДБ, като при предходните консултации, от пролетта, дори представителите й напуснаха залата заради обявяването на Калин Стоянов за министър. 

Днес обаче Пеевски съзря спонтанна завера.

"Виждате, че беше подготвена сценката с ПП-ДБ за Калин Стоянов. Аз съм убеден, че това идва от "мистър Кеш" Радев. Неговият кръг - Пламен Узунов - другият му съветник и касиер, ще натиска за негов министър на МВР, електронното управление, за да има ала-бала. 

Казах ви, че малките кученца са се върнали в кучкарника - Кирил Петков, Асен Василев, (Николай) Денков - при баща си. Всичко ще бъде подчинено на тази партия."

"Нямат никакъв интегритет" - посочи санкционираният от САЩ и "Великообритания" за корупция партиен лидер.

Борисов: Ще видим дали някой влиза през "задния вход" с Кожарева по следващите ѝ действия

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира назначението пред журналисти, първоначално - далеч по-неутрално и отбелязвайки, че не я познава.

"Това е избрал президентът. Поздравявам въпросната госпожа с назначението, щом е събрала доверието на президента от толкова много кандидати, и ѝ пожелавам успех."

После повтори тезата си от предишните дни, че е нередно да се влиза във властта "през задния вход" - т.е. чрез служебния кабинет, в което обвини тази седмица ПП-ДБ. Попитан коя партия прави това чрез Кожарева, той отбеляза:

"Ще видим със следващите ѝ ходове."

Борисов коментира и служебния вътрешен министър Калин Стоянов, критикуван остро от опонентите му, като отбеляза, че не е забелязал неговите действия да са имали ефект върху предишния вот. Но не пропусна да обвини ПП-ДБ в манипулации на изборите с машините.

"Ще напомня един запис, официален, за "ние правихме там едно ала-бала" - за машините, за президента...". На едни избори, на които ПП-ДБ победиха, никой не можа да схване как 8% им се явиха, а този запис ни говори за ала-балата."

И призова да не става пак "анахронизъм" - "последните да се проявят като първи", защото иначе нямало смисъл да се ходи на избори.

Гуцанов, БСП: Президентът е преценил... но тя е подкрепяна от ГЕРБ, патриотите и РБ

След като президентът е преценил, че Горица Кожарева може да изпълнява функциите на служебен премиер, ние смятаме, че тя ще успее да сформира нужния кабинет. Това обяви председателя на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

"Никой не е търсил от БСП предложения за министри, това е право на служебния премиер", отбеляза още той.

И не отговори на въпрос дали трябва да бъде сменен вътрешният министър.

Депутатът от Столетницата отбеляза, че Кожарева не е била номинация на БСП през 2015 г., а на "Патриотичния фронт" - и подкрепена от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Костадинов: Само ние ли помним, че тя наруши закона?

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов Горица Кожареа не е подходяща за поста, тъй като е нарушила закона в близкото минало.

"Само ще припомня един много показателен момент от недалечното минало, когато Конституционният съд се изказа, че уволнението на бившия шеф на Сметната палата - Цветков, е незаконно. Тогава Горица Грънчарова-Кожарева отказа да пусне Цветков в Сметната палата. Това само ние ли го помним? Когато един човек не спазва законите в позицията, на която се намира, а тя е доста по-ниска от тази на министър-председателя, представете си какво ни очаква, когато този човек стане министър-председател", посочи той.

Тя няма да взима сама решения, назначена е по време на управлението на ГЕРБ, макар и формално от групата на "Обединени патриоти", добави Костадинов.

"В случая това няма значение. Първо - патриотите бяха сламени фигури на Пеевски. Второ - дори да приемем, че са има свое автономно назначение, те веднага много лесно биват превербувани."