Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вероятно ще се кандидатира за депутат на предстоящите парламентарни избори. Поредният извънреден вот за Народно събрание се очаква да е на 20 октомври според заявката на президента Румен Радев.

Че Доган ще участва в лично качество на изборите написа тази седмица сайтът 24rodopi.com. Според изданието той ще оглави листата на ДПС в най-големия „бастион” на партията – Кърджали.

За намерението на почетния председател съобщил (съ)председателят на ДПС Джевдет Чакъров на среща с част от Областния съвет на партията там.

Ахмед Доган ще участва активно и в консултациите за определяне на кандидатските листи, заявил още Чакъров.

Депутат от фракцията „ДПС без Пеевски” потвърди пред Клуб Z, че Доган има намерение да се кандидатира отново за народен представител след много години извън парламента.

Освен в Кърджали почетният председател вероятно щял да оглави и листата в Търговище. 

Дали 70-годишният Ахмед Доган има реални намерения да е депутат? Едва ли. Участието му ще е по-скоро символично и с цел мобилизиране на партията и електората след настъпилия невиждан разлом в ДПС.

Кризата в нея продължава вече около месец и половина. Нароченият за изключване (съ)председател на ДПС Делян Пеевски няма никакви намерения да се оттегли от позицията си. Той все още разполага с 21 депутати в парламента. 25 пък са хората на Доган в настоящото Народно събрание. Те бяха или изключени, или сами напуснаха парламентарната група на ДПС.

Положението с ръководството в партията продължава да е „разкрачено”, с двама (съ)председатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, който води фракцията на Доган.

По устав Пеевски и Чакъров имат равни права и представляват партията заедно и поотделно. Това предвещава юридически хаос с марката ДПС преди изборите.

Вече няколко седмици се очаква свикване на Централния съвет на партията от крилото на Доган, което да вземе мерки. Казусът с ръководството в ДПС може да отиде в съда, ако Пеевски бъде изключен. Това ще е с непредвидими последици.

Ахмед Доган бе депутат за последно в 41-ото Народно събрание в периода 2009 – 2013 г. Тогава бе първият премиерски мандат на Бойко Борисов.

След това Доган се оттегли от активната политика.