Сръбската полиция разпръсна граждани, които окупираха снощи две жп гари в Белград след многохиляден протест срещу проект за добив на литий в Западна Сърбия, който според протестиращите ще замърси околната среда, а според управляващите ще даде тласък на икономиката.

На гара „Прокоп“ няма вече протестиращи.  На гара „Нови Београд“ сутринта е имало около 50 протестиращи на жп линия с палатки и транспаранти, но след пристигането на полицията те са се разпръснали  в близките улици, предаде агенция Танюг, съобщава БТА.

Възстановено е движението на влаковете.

Сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич съобщи, че с намесата на полицията в 5:30 тази сутрин, при стриктно спазване на полицейските правомощия, е осигурено безпрепятственото осъществяване на железопътния трафик, посочва Танюг.

Той каза, че полицията ще внесе сигнали срещу "всички извършители на престъпните деяния - прекъсване на обществения, международен трафик  и застрашаване сигурността на гражданите", допълва агенция Бета.

Един от участниците в протеста разказа тази сутрин пред репортер на Бета, че по време на намесата на полицията на гара "Прокоп" полицаи с екипировка за разпръскване на демонстрации са използвали щитове, за да изтласкат гражданите от гарата.

Двама активисти са арестувани, тъй като не са искали да напуснат една от жп гарите, съобщи опозиционната лидерка Мариника Тепич, цитирана от регионалната телевизия Ен1. По информация на телевизията има още един задържан.

Протестиращите заявиха, че блокирането на жп гарите е в отговор на липсата на реакция във връзка с искането им да бъде забранен добивът на литий и бор в Сърбия.

Златко Коканович, един от лидерите на протеста, каза снощи, че днес на различни места в Сърбия ще има още три до пет блокади на железопътния транспорт.

Снощи десетки хиляди сърби протестираха в Белград срещу проекта на австралийската компания „Рио Тинто“ за добив на литий в долината Ядар, Западна Сърбия. Дачич каза, че по оценки на полиция протестиращите са били между 24 и 27 000.

Според управляващите за Сърбия мината е възможност за икономическо развитие, противниците на добива на литий заявяват, че мината ще причини непоправимо замърсяване на долината Ядар, включително подземни води, земеделска земя и две малки реки, които минават през долината.

Миналия месец Белград възстанови лиценза на "Рио Тинто" за проект две години след като предишното правителство спря процеса поради протести на природозащитни групи. Ако проектът бъде осъществен, той би бил най-голямата литиева мина в Европа и би покривал 90 процента от нуждите на Стария континент от този ценен за зеления преход метал.

Организаторите на протеста бяха дали срок на управляващите до вчера да приемат закон за забрана на геоложките проучвания и експлоатацията на литий и бор в Сърбия.