С договора си за пренос на газ с "Боташ" България ще помогне на Русия да намери втори път за пренос на руско течно гориво към Европа с посредничеството на турската държавна компания. Към този момент страната ни дори не може да се възползва от сделката.

Това заяви в интервю за бТВ  икономическият експерт на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров.

"Много е чувствителна темата, много хора в България са били намесени в този договор. И много хора работят за интересите на турската страна, а и на руската страна, на "Газпром", който е основният бенефициент от тази сделка. Договорът с "Боташ" трябва да бъде наречен "Турски поток 2", коментира анализаторът на ЦИД.

Експертът обясни, че Турция няма интерес да прекрати споразумението с България, тъй като за нея то носи голяма печалба. Но по-важното, според Владимиров е, че Анкара ще бъде проводник за реекспорта на руски газ.

Преди месец турският енергиен министър заяви, че страната му ще пренася допълнително 10 млрд. куб. м. руски газ, това е споразумение, което върви от година и половина, уточни той. 

По договора с "Боташ" са внесени минимални количества втечнен природен газ, но в същото време той дава възможност на Анкара да резервира газов капацитет на границата с България и така да изнася за Европа, каза анализаторът. Според него, след като "Газпром" спря доставките си през април 2022 година, България подарява пазара на руски посредници. 

"Боташ" купува огромни количества руски газ и след 1 януари 2025 г., когато транзита през Украйна спира, голяма част от тези количества ще бъдат пренасочени през Турция, смята Мартин Владимиров. "Боташ" ще препродава руски газ, така че да замести украинското направление, а през последната половин година виждаме драстично увеличение на руския газ в Югоизточна Европа и България", каза още той.

Договорът между "Боташ", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" беше сключен от служебното правителство на Гълъб Донев в началото на 2023 година. Клаузите му предоставят на турската държавна компания достъп до газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз". В същото време България плаща ежедневно по близо половин милион щатски долара за резервиран капацитет от газопреносната мрежа на Анкара.

Освен на Турция, ще плащаме и на Гърция за запазени количества внос на втечнен природен газ от новия терминал край Александруполис, който вероятно ще бъде пуснат през октомври, допълни експертът. И прогнозира, че се върви към фалит на "Булгаргаз".

13-годишното споразумение с "Боташ" е на обща стойност 4 млрд. и 100 млн. лева, изчисли Мартин Владимиров. По думите му никой не разследва това, освен Европейската комисия.