Енергийният експерт и бивш български посланик в Русия Илиян Василев коментира казуса около договора с "Боташ". Консултантската фирма ICIS съобщи, че турската компания е отхвърлила претенциите на България за преразглеждане на договореностите, според които страната ни е длъжна да плаща близо 500 000 щатски долара всекидневно на "Боташ", независимо дали използва доставките ѝ на газ.    

И сега какво? Съгласно писмо, което видях, "Боташ" отхвърли иска на "Булгаргаз" за преразглеждане на договора и кабалните* му условия. Нещо повече, заплаши с тежки последствия, като не прие промяната в пазарните условия като аргумент. Два милиарда долара висят като Дамоклев меч над България и конкретно над Булгаргаз. Фалитът е почти неизбежен.

А сега по ред на номерата в съда и в затвора.

Румен Радев - вдъхновител на договора, грубо пренебрегнал вътрешни процедури и "договорил" политически тази безумна сделка.

Росен Христов - случайно минаващ катамаранец, който и за охранител на "Булгаргаз" не става, камо ли за министър на енергетиката.

Владимир Малинов, сегашен енергиен министър, в качеството му на шеф на "Булгартрансгаз", ефективно договорил базата на този кабален договор. През тристранния протокол, който е подписан между "Боташ", БТГ и "Булгаргаз" и който де факто удовлетворява главния интерес на "Боташ" - да получи път през България за собствения си газ.

Деница Златева - случайно попаднал политик в енергетиката, което не е случайност. И съдействала мълчаливо за самоубийството на "Булгаргаз", подписала този договор.

Служебният премиер - Гълъб Донев - заради покриването на персоналната отговорност на президент и министър през колективната безотговорност на решение на Министерски съвет.

И накрая - Бойко Методиев Борисов и Делян Славчев Пеевски, които бойкотираха работата на парламента по разследване на корупция и зависимости по сделката, през която Румен Радев стигна своя личен монетарен апогей. Като се нареди до други видни безнаказани български президенти, родили и се самовъзмездили през енергийния шлем.

Късно е за линейка, да идва съдебна медицина за "Булгаргаз".

Най-краткото слово - "беше".

При Главчев не може да има позитивно развитие. Затова той трябва най-бързо да бъде сменен и никакви ангажименти да не се поемат към Радев. Ще си изпие кашата, която лично забърка.

*Кабална сделка (вероятно от руски език) - сделка, сключена при крайно неизгодни условия за едната страна заради тежки обстоятелства, от които другата страна се възползва

*Мнението на Илиян Василев е публикувано във фейсбук

Клуб Z припомня фактологията по случая с договора с "Боташ".

Турската държавна фирма "Боташ", с която България договори транзит на газ на рекордно високи цени, е отхвърлила претенциите на София за преразглеждане на двустранното споразумение. 

Това твърди консултантската фирма за пазарно разузнаване ICIS, която се позовава на писмо, изпратено до "Булгаргаз" от компанията, контролирана от Анкара. В него "Боташ" е предупредил, че всяко неизплащане на дължимите суми по 13-годишното споразумение би имало „сериозни последици“.

Енергийният анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев също съобщи във фейсбук, че е видял писмото на "Боташ" и потвърди съдържанието му.

На този фон днес служебният енергиен министър Владимир Миланов се е срещнал с турския си колега Алпарлслан Байрактар в Истанбул. От Министерство на енергетиката съобщават, че преговорите по темата ще продължат, а на 15 август представители на "Боташ" ще бъдат в България за среща с "Булгаргаз".

На 28 април от енергийното министерство съобщиха, че Турция е изразила готовност да преразгледа споразумението между „Булгартрансгаз“ и „Боташ“.

На 11 юли служебният енергиен министър Владимир Малинов съобщи в парламента, че страната ни е спряла да плаща по договора с турската компания. По думите му дължимите средства за юли не са били преведени.

Договорът между "Боташ", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", сключен от служебното правителство на Гълъб Донев в началото на 2023 г., предоставя достъп до газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз". Настоящият служебен енергиен министър Владимир Малинов, като шеф на обществения доставчик между 2018 г. и 2024 г., лично е участвал в преговорите с турската компания. 

На 4 юли България предложи официално на Турция преразглеждане на споразумението, след като още на 19 април 2024 г. парламентът задължи Малинов да предоговори неизгодния договор.

Според клаузите на споразумението България се задължава да плаща близо 500 000 долара всекидневно за достъп дo газопреносната инфpacтpyĸтypa нa турската компания. София следва да превежда тези средства, дори и да не получава доставки на газ от нея.

Според БГНЕС в писмото си „Боташ“ пише, че предложените изменения на сроковия лист, подписан от двете страни, ще „нарушат фундаменталната динамика на споразумението и ще направят изпълнението му неизпълнимо за „Боташ“.

Договореностите с Турция предвиждат „Булгаргаз“ да си осигурява газ по турски тръбопроводи или терминали за втечнен природен газ, който турският оператор „Боташ“ трябва да доставя на България в граничната точка Странджа-Малкочлар по Трансбалканския маршрут.

Капацитетът за влизане на границата е 106,4 GWh/ден от българската страна на точката на свързване Странджа-Малкочлар.

„Булгаргаз“ е резервирал половината от общия наличен капацитет, или по 53,2 GWh/ден, независимо дали го използва или не. Останалата половина е собственост на „Боташ“, която може да я преотдава на трети страни.

„Бихме искали да отбележим, че не са настъпили никакви радикални промени на пазара, които да надхвърлят това, което страните разумно биха очаквали при сключването на Term Sheet“, се казва  в писмото на „Боташ“ от 17 юли 2024 година.

Турската компания твърди още, че се е „постарала да се съобрази в максимална степен с исканията на „Булгаргаз“ за допълнителна финансова и оперативна гъвкавост по време на изпълнението на Term Sheet“.

„Постигнато е общо разбиране за определени механизми, които могат да бъдат постигнати и които могат да подобрят способността на „Булгаргаз“ да управлява доставките и финансите си, без да нарушават общите очаквания за приходите на „Боташ“, изтъква се още в писмото.

"Боташ" посочва, че исканията на „Булгаргаз“ за преговори в писмото от 4 юли 2024 г. „не отчитат обширните дискусии и взаимните усилия, които се провеждат между нашите компании и министерства“.