Бившата зам.-кметица на столичния район "Младост" Биляна Петрова излезе предсрочно от затвора. Това се случи, след като Апелативният съд в Бургас днес не е уважи протеста на прокуратурата срещу определението на окръжните магистрати в Сливен.

Около 17.00 ч. Биляна Петрова бе пусната директно от бургаския арест - където се гледаше делото с молбата й за условно предсрочно освобождаване, без изобщо да бъде връщана в Сливенския затвор.

"Не очаквах, че ще ме пуснат, така че съм изненадана. Но съм щастлива. Сега остават 11 месеца условна присъда. Със сигурност няма да наруша условията. Много се радвам, че всичко приключи. Това е огромно изпитание - престоят в женски затвор.

Искам да върна живота си обратно отпреди цялата сага. Деси Иванчева все още не е свободна, така че ще продължа да мисля за нея", каза Биляна Петрова, цитирана от БНТ.

 Още от вчера в профила на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева се писа, че заместничката й съпроцесничка в делото за поискан и получен отчасти подкуп от предприемача Александър Ваклин излиза предсрочно.

Днес стана ясно, че с разпореждане на Апелативен съд-Бургас окончателно е одобрена молбата на Петрова за условно предсрочно освобождаване. Прокуратурата миналата седмица съобщи, че протестира, но това явно не е одобрено.

"Били скоро ще е на свобода, приятели!

Днес на открито заседание Бургаският апелативен съд постанови условно предсрочно освобождаване, въпреки простеста на прокуратурата.

Били трябва до часове да бъде освободена!

За съжаление ще излезе със съсипано здраве и бастун от затвора, но поне ще може да се лекува!", пише на профила на Иванчева.

Двете бяха осъдени съответно на 6 и 5 години лишаване от свобода по обвинение за искане и приемане на подкуп. Тримата с Петко Дюлгеров бяха заловени на 17 април 2018 г., а след окончателната присъда на ВКС физически двете жени влязоха в Сливенския затвор на 10 ноември 2022 г.

Тримата имат и различни срокове излежан арест или домашен арест, които следва да бъдат приспаднати от окончателната присъда - по около три години. 

На 3 юли първата съдебна инстанция - съдът в Сливен, постанови условното предсрочно освобождаване на Петрова, но прокуратурата внесе протест срещу решението. 

В становище на администрацията на затвора в Сливен обаче се посочва, че в поведението на Петрова е настъпила положителна промяна и се съобщава за здравословни проблеми.

Така Петрова излезе от затвора 11 месеца преди изтичане на наказанието ѝ. 

Иванчева писа вчера, че Петрова е с натрошени кости и на обезболяващи, които вече не действат. 

"Костната ѝ плътност е като на 80-90 годишна жена. Точно сега, тя трябва много да се пази, защото всяко волно или неволно падане, бутане, може да ѝ е последното. В затвора това е мисия не възможна. Биляна се придвижва с бастун от месеци и всяко качване на стълби е съпроводено с болки и страдание, защото там няма достъпна архитектурна среда, въпреки, че е задължително по закон. Ежедневието ѝ в затвора налага да изкачва стъпала равняващи се на около 10 – 15 етажа, за да стигне до стола, медицинския център, телефона, библиотеката", пише Иванчева.