В интервю президентът на САЩ Джо Байдън за първи път коментира оттеглянето си като кандидат на Демократическата партия за президентските избори. Пред CBS News Байдън заяви, че иска да направи всичко възможно, за да защити демокрацията в Съединените щати и да предотврати преизбирането на републиканеца Доналд Тръмп.

"Трябва, трябва, трябва да победим Тръмп", подчерта 81-годишният Байдън и добави, че Тръмп е "реална заплаха за сигурността на Америка". "Намираме се в повратна точка в световната история", каза Байдън. "Наистина сме (...) и демокрацията е ключът."

Социологическите проучвания прогнозираха надпревара между него и Тръмп през 2020 г., каза Байдън. Въпреки това сенатори и представители на неговата партия са изразили опасения, че запазването на президентската му кандидатура може да помрачи и собствените им шансове за успех, а впоследствие той се е опасявал, че въпросът за оставането му като кандидат ще засенчи предизборната кампания. "Мислех, че това би било истинско разсейване". Байдън също така обясни, че по време на предизборната кампания през 2020 г. вече е виждал себе си като президент на прехода към по-младото поколение.

Ожесточени критики след неуспешния телевизионен дуел

Байдън обяви оттеглянето си като кандидат преди малко повече от три седмици и декларира подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис. Президентът беше остро критикуван заради до голяма степен неуспешното си представяне в телевизионния дебат с Тръмп в края на юни, а колегите му от партията изведнъж започнаха повече или по-малко открито да се питат дали той все още е достатъчно здрав физически и психически за още един мандат.

Отначало обаче Байдън не искаше да коментира тези опасения и обяви, че твърдо застава зад плана си да се състезава за втори мандат. В крайна сметка той обяви оттеглянето си малко по-малко от месец след телевизионния дуел. Оттогава той до голяма степен не участва в предизборната кампания. Следващия четвъртък обаче Байдън иска да се яви заедно с Харис в щата Мериленд.

Демократите са в подем

За демократите необичайното разместване на листите само три месеца преди изборите в началото на ноември изглежда се е отплатило. Последните социологически проучвания сочат, че Харис и кандидатът й за вицепрезидент Тим Уолц имат малко по-големи шансове да победят Тръмп, но дори и със свежия вятър, който задуха в платната на демократите, и новия ентусиазъм сред поддръжниците на партията, е ясно, че надпреварата ще е трудна.