Митинг в Пенсилвания на Камала Харис с нейния подгласник Тим Уолц утре. Две изяви в Уисконсин и Мичиган в сряда. След това пътувания до Джорджия, Аризона и Невада до края на седмицата. Кандидатката на Демократическата партия за президентските избори в САЩ има ясна цел през тази седмица: да убеди избирателите в ключовите щати на тези американски президентски избори, известни като "колебаещи се щати", да гласуват за нея. По петите им обаче е кандидат-президентът на Републиканската партия Джей Ди Ванс, който тази седмица пътува до същите щати, пише в свой анализ БТА.

На всеки 4 години американската избирателна система, в която победителят взима всичко – спечелилият в даден щат кандидат получава гласовете на всички в Избирателната колегия от този щат, независимо с колко процента е победил – ни напомня едно и също нещо: американските президентски избори се решават на практика само в няколко щата. Докато някои щати гласуват почти неизменно за един от двата лагера – например Калифорния за демократите, а Юта – за републиканците, интригата в тези избори е кой ще спечели колебаещите се щати.

Ръждивият пояс

Родената в Калифорния вицепрезидентка, която републиканците заклеймяват като "либерал от Сан Франциско", представи миналата седмица губернатора на Минесота Тим Уолц като свой кандидат за вицепрезидент на САЩ. Шейсетгодишен ветеран от Националната гвардия, учител в държавно училище и бивш треньор по американски футбол в гимназия, бивш представител в Конгреса на избирателен район в щата Минесота, съставен от малки градове и села, Уолц е човекът в листата на демократите, от когото се очаква да убеди избирателите от Ръждивия пояс, отбелязва АП.

С избора на губернатор от Средния запад за кандидат за вицепрезидент Камала Харис предпочете да укрепи "синята стена" (от синия цвят на Демократическата партия) – щатите Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания, които демократите трябва да спечелят, за да победят на изборите, посочва още агенцията.

Тръмп успя да пробие "синята стена" през 2016 г. и спечели трите щата в надпреварата с Хилари Клинтън, но ги загуби 4 години по-късно от Байдън. Сега те ще бъдат отново решаващи за изхода от вота.

Те са част от това, което често наричаме Ръждив пояс, историческото индустриално сърце на Съединените щати, обедняло от десетилетия на деиндустриализация. И въпреки че Джо Байдън наля стотици милиарди долари по време на мандата си, за да даде тласък на икономиката в региона, се появиха други проблеми като голямата инфлация, отбелязва френското списание "Експрес".

Така че неслучайно както Тръмп, така и Харис, си избраха за партньори в изборната бюлетина хора от този регион. Подгласникът на Тръмп, Джей Ди Ванс, сенатор от Охайо, е представян като въплъщение на Америка от малките населени места, Америка на белите хора, забравена от правителството във Вашингтон. Тръмп избра Ванс, друг консервативен популист, в опит да привлече избиратели от работническата класа. А за Тим Уолц се предполага, че трябва да придаде по-малко космополитен и по-близък до проблемите на работническата класа облик на демократическата кандидатпрезидентска двойка, допълва изданието.

"Тим Уолц може да се справи добре в частите на Пенсилвания и други щати от Ръждивия пояс, където Джо Байдън беше по-силен, отколкото демократите обикновено са", каза за АП Майк Микъс, ветеран от кампаниите на демократите, който работи в Питсбърг. "А Камала Харис е наистина добре позиционирана за предградията и големите градове", добави той.

Още любопитни факти, свързани със значимостта на Ръждивия пояс – националният конгрес на Републиканската партия, на който Тръмп беше официално утвърден за кандидат, се състоя в Милуоки, най-големия град в Уисконсин. В Милуоки се проведе и първият предизборен митинг на Камала Харис. А в Пенсилвания, чиято електорална тежест е много голяма заради 20-те гласа в Избирателната колегия, беше извършено покушение срещу Тръмп по време на митинг през юли.

Слънчевият пояс

Харис, първата чернокожа жена и първата жена с южноазиатско потекло, станала кандидат за президент на една от двете основни партии в САЩ, и кандидатът на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп, ще влязат също така в оспорвана надпревара в Слънчевия пояс, за да спечелят щатите Джорджия, Аризона, Невада и Северна Каролина.

Отказването на Байдън от кандидатпрезидентската надпревара и замяната му с Харис преначертаха избирателната карта, единодушни са и републиканци, и демократи. Байдън изпитваше трудности да мотивира младите и цветнокожите избиратели в Слънчевия пояс и затова бе необходимо да спечели и трите щата от "синята стена", както и да се пребори с Тръмп в клонящата към Демократическата партия Минесота, за да има шанс за мнозинство в Избирателната колегия, посочва АП.

След катастрофалното представяне на Байдън в дебата през юни, шансовете за победа на 81-годишния политик намаляха драстично, а Тръмп бе в положение да натрупа политически капитал по цялата електорална карта. Позициите на бившия президент се засилиха още повече, когато оцеля при опит за убийство два дни преди националния конгрес на Републиканската партия. 

На своя конгрес републиканците говореха не просто за победа на президентските избори, а за спечелване на изборите за Камарата на представителите и Сената, както и за щатските законодатели събрания из страната. А според бившия председател на долната камара на Конгреса, републиканеца Нют Гингрич, в лицето на Ванс Тръмп е намерил не просто партньор за изборите, а потенциален наследник.

След това Байдън отпадна от надпреварата и подкрепи Харис, която в само за няколко дни набра 200 милиона долара, привлече десетки хиляди нови доброволци и получи подкрепа от достатъчно демократи, за да спечели номинацията на партийния конгрес.

Така вече не само северните щати ще са решаващи за изхода от вота, но и тези от Юга, където се очаква оспорвана надпревара. 

Това важи с особена сила за Аризона: през 2020 г. този щат отиде при демократите за първи път от 1996 г. насам, като разликата между Джо Байдън и Доналд Тръмп беше само 10 000 гласа. Социологическите проучвания отново дават изключително близки резултати за Камала Харис и Доналд Тръмп в този щат на границата с Мексико, където дебатите по въпросите на имиграцията са повсеместни.

Невада, на северозападната граница с Аризона, също се очаква да бъде ключов щат във вота през ноември. Тъй като повече от 30 на сто от населението на региона е испаноезично, миграцията може да се окаже по-малко важна от икономическите въпроси. Един пример илюстрира трудностите, с които се сблъсква населението: според данни на американската медия "Блумбърг", докато средното домакинство в Невада навремето е изразходвало 19 процента от месечния си бюджет за изплащане на ипотека, през 2023 г. този дял е нараснал до 36 на сто. Това неминуемо предизвиква безпокойство, на което Камала Харис ще трябва да отговори, ако се надява да спечели електората на региона, отбелязва "Експрес".

Джорджия беше една от големите изненади на президентските избори през 2020 г. След като в осем от последните девет президентски избори тя бе неизменно в лагера на републиканците, преди четири години Джо Байдън спечели с малко над 0,2 процента, отбелязвайки един от повратните моменти в изборите. Този успех се обяснява от някои с много високия дял на афроамериканците в региона, които съставляват почти 33 процента от населението – електорат, на който Камала Харис разчита да превърне региона отново в син. Засега социологическите проучвания все още са в полза на Доналд Тръмп, но преднината му намаля, след като Джо Байдън се оттегли.

И накрая Северна Каролина може да се окаже последният ключов щат, който трябва да бъде обърнат в полза на демократите, за да се спечелят изборите на 5 ноември. Спечелен с по-малко от 75 000 гласа от Доналд Тръмп през 2020 г., бившият президент на САЩ все още води в проучванията. Но и тук преднината му се стопи, откакто Камала Харис стана кандидат, в щат, където независимите избиратели – непринадлежащи към една от двете хегемонни партии – представляват близо 37 процента от електората, отбелязва "Експрес". Според американското списание "Тайм" Камала Харис е планирала да удвои предизборния си щаб в този щат, както и в Аризона. Това е знак, че нейният лагер вярва в шансовете си за победа в този щат, който само веднъж през последните 44 години е отивал при демократите.