Министерството на транспорта и съобщенията публикува за обществено обсъждане промени в щекотливата Наредба Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, съобщиха от пресцентъра на министерството. Наредбата е публикувана на страницата на Министерството на транспорта и съобщенията и в Портала за обществени консултации на Министерския съвет за срок от 30 дни.

Това стана след известен хаос и бурно недоволство около ГТП. Като засега "взе главата" на шефа на ИА "Автомобилна администрация" (по-известна като ДАИ) Борислав Муеров.

В крайна сметка - след като всики пунктове за ГТП трябваше да бъдат вързани и да предават директно данни за отделените вредни емисии от ауспуха към ИААА, със заповед на служебния министър на транспорта Георги Гвоздейков бе сформирана работна група, която преразгледа текстовете на Наредба Н-32.

Заключението на експертите е, че неизправностите, свързани с емисиите на отработените газове не засягат пряко пътната безопасност. До момента тези неизправности бяха квалифицирани като „опасни“ и превозните средства се спираха от движение, предава БТА.

С настоящите промени в Наредба Н-32 се предвижда неизправностите относно емисиите в отработените газове от моторните превозни средства да се класифицират като „значителни“. В този случай на собствениците на превозни средства се дава срок за отстраняването им, след което отново преминават технически преглед.

Друга промяна в Наредбата предвижда срокът за отстраняване от 14 дни да стане на 30 дни.

Засега повече проблеми имат собствениците на стари бензинови, отколкото на дизеловите автомобили, казват от пунктовете за ГТП.

Иначе в края на миналата седмица пред медии министър Гвоздейков направи забележително прозрение:

"Колкото по-добре поддържаме автомобила, толкова по-малко проблеми ще имаме на техническия преглед."