Полицията е обезпечила тази сутрин достъпа на европрокуратурата до газовия оператор "Булгаргазтранс", съобщава бТВ. От Брюксел отказват коментар за акцията. Не е известно и колко души участват в нея. 

Според МВР достъпът за разследване, свързано с турската газова компания "Боташ", е осигурен. ЕК проверява "Боташ" от няколко седмици.

По непотвърдена информация е влязъл европейският делегиран прокурор Димитър Беличев, събират се документи, които касаят разследване на Европейската прокуратура, което не се провежда в България, допълва БНТ по свои източници.

Предмет на проверката са доставките през балканската транзитно газопреносна мрежа на природен газ от Турция към страните от Европейския съюз.

Неофициално се твърди, че действията на Европейската прокуратура са свързани с проверките, които през последните седмици извършват от Европейската комисия на доставките на природен газ за Европа от турската компания "Боташ" и условията, при които се доставя синьото гориво и дали при прилагането на тези доставки има някаква възможност да се заобикалят санкциите срещу Русия - дали е възможно в газта, която се доставя до европейския пазар, да попадат части руска газ, което трудно би могло да се докаже.

България сключи сделка с “Боташ” чрез "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" при служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 година. Тя е за достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 година.

Българската страна се опитва да промени условията по договора, който бе разглеждан от парламентарна комисия, но засега без успех. През април парламентът реши договорът да бъде даден на прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).