Една от изненадите на вчерашния ден бе продажбата на авторитетната социологическа агенция "Галъп интернешънъл Болкан" на консерваторите и стари бизнес партньори (понякога и със съмнителна репутация) Борислав Цеков и Петър Кишачки. В "залог", че "Галъп" няма да изневери на себе си, като изпълнителен директор остана Първан Симеонов. А днес в интервю за БНР бившият вече собственик на агенцията (заедно с Кънчо Стойчев) Андрей Райчев, разказа за сделката, за прогнозата си за развитието ѝ и за посоката, по която тя, според него, агенцията ще поеме. Това бил завоят в дневния ред на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп.

Ето и подбрани части от интервюто:

"Силата на една социологическа агенция въобще не идва от това, че казва проценти. Процентите са по-скоро демонстрация от нейна страна и затова всички колеги се опитват да ги улучат точно.

Голямата сила на социологическите агенции е във влиянието върху дневния ред на обществото. Влиянието не минава през лъженето в проценти. Влиянието минава в примерно: ей сега, изведнъж в тази обстановка правя изследване за мнението на българите за парижката Олимпиада и акцентирам върху ЛГБТИ. Става централна тема за обсъждане и това е изгодно на едни и неизгодно на други", посочи Райчев.

И в същия контекст допълни:

"На тези хора, нашите купувачи - г-н Цеков и г-н Кичашки - им е съвсем ясно къде искат да влияят, т.е. им е съвсем понятно какво искат да правят. Те са консерватори, те са тръмписти и се надяват, че след евентуална победа на Тръмп на 5 ноември и смяната на властта в Америка на 20 януари, ще могат да подходят към обществото с определени съобщения, с определени тези - заемат своето място. В този смисъл аз много добре разбирам какво правят".

"Ако са идиотите, ама не вярвам в това, които използват агенцията за "тази партия ще спечели 12 %, а тя спечели 3 %", ще похабят агенцията. Но няма да го направят, не мисля, умни хора са."

Очаквано Райчев не разкри подробности около сделката, включително и сумата за сключването ѝ. Не знаел, а и не го интересувал произходът на парите.

"Това е бизнес, който след 30 години работа ние осребряваме. Ние си взехме парите. В "Галъп" остава Първан Симеонов, той ми е като син. Първан няма да играе, той е гаранция, че агенцията ще се използва, както трябва. Ако са неразумни да го командват, им гарантирам, че това води до ясен резултат - напуска. Първан е огромен капитал, той е един от най-умните хора в България", предупреди новите собственици Райчев.