Социологическата агенция „Галъп интернешънъл Болкан“ е продадена от Андрей Райчев и Кънчо Стойчев на бившия съветник на Румен Радев и бивш депутат от НДСВ Борислав Цеков и негови приближени. Това обявиха днес от самата компания, която е придобита от регистрирано само преди месец и половина акционерно дружество

Собственици на купувача „Пакстън Рисърч“ са консервативният тинк-танк Изследователски център за нова Европа, ръководен от Борислав Цеков и сдружение „Републикански център“ с шеф Петър Кичашки, пише в прессъобщението. В Съвета на директорите на „Пакстън Рисърч“ участват самият Цеков, който е бил и кандидат-депутат на БСП, адвокатът Андриан Боянов и бившата председателка на ЦИК между 2014 г. и 2019 г. Ивилина Алексиева-Робинсън.

В прессъобщението се твърди, че финансирането на сделката е осигурено "от успешния международен бизнес, който развиват доц. Борислав Цеков и д-р Петър Кичашки, чиито компании са ексклузивен партньор за Балканите на някои от глобалните корпоративни гиганти в сферата на рециклиращата индустрия и търговията с метали". Бизнесът със скрап на Цеков и Кичашки започна официално през 2019 г. в съдружие с една от фирмите на Васил Божков, преди да започнат проблемите му с правосъдието.

Продавачите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев коментират лаконично, че правото на пенсия им е гарантирано от Конституцията и са решили да се възползват от него.

Ужилването

Цеков, Кичашки и Алексиева са герои на разследване на Клуб Z отпреди близо 10 години.

През 2015 г. на референдума за промени в изборната система, иницииран от Слави Трифонов, законът допускаше инициативни комитети да получават по 40 000 лв. за отразяване на позициите им. Тогава комитети, свързани с Цеков и Кичашки, пренасочиха своите пакети на стойност 140 000 лв. към сайта "Хаштаг-БГ". Негов собственик беше съпругата на Кичашки Милена Евгениева, която бе и съдружничка с Цеков в "е-Март Ауторити". Пакетите (и днес се дават такива) пък са управлявани от Централната избирателна комисия и би следвало и да са контролирани от нея. По това време Алексиева, вече с тире Робинсън, беше председаел на ЦИК, както и бивш партньор на Цеков в Институт за модерна политика.

Отделно, през 2016 г. журналистките на бТВ Канна Рачева и Мария Цънцарова, установиха, че са се "подписали" в списъци в подкрепа на националния референдум тогава - в полза на "Движение "Модерна България" с учредител Кичашки. Той бе глобен от Комисията за защита на личните данни впоследствие.

По-късно президентът Румен Радев реши да го назначи в Комисията за защита от дискриминацията, което предизвика множество реакции против.

Сделката подготвяна от месеци

"Галъп интернешънъл Болкан" ще бъде преструктурирана в изследователски център с три направления - социологическо, изследователско в областта на конституционното право, политическите науки и публичната администрация и център за мониторинг на антидемократичните идеологии и пропаганда в страната, обявиха новите собственици.

Вероятно сделката за социологическата агенция е била подготвяна от месеци. Справка в Търговския регистър показва, че в Управителния съвет на основната обществено-политическа платформа на Борислав Цеков - Институт за модерна политика, в края на май тази година са били вписани и останалите членове на Съвета на директорите на новия собственик на "Галъп" - "Пакстън Рисърч", освен Цеков, - адвокат Боянов и Алексиева-Робинсън, както и Здравка Кръстева. 

Въпреки преструктурирането на социологическата агенция, и занапред ще се разчита на "основополагащата роля на утвърдения екип на д-р Първан Симеонов като директор на агенцията", уверяват новите купувачи.