Германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер обяви, че Германия ще продължи да осъществява граничен контрол и в рамките на Шенгенското пространство, за да ограничи миграционния наплив.

От Зелената партия ппротестираха срещу това. В отворено писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен политици от Зелената партия се оплакаха от продължаващия контрол на Германия на няколко гранични пункта. Те смятат, че те нарушават Шенгенското споразумение.

Германското правителство обяви, че временният контрол, наложен по време на Олимпиадата, за да постигне напредък в ограничаването на незаконната миграция, продължава.

Зелените се опасяват, че повторното въвеждане на граничен контрол може да застраши Шенгенското споразумение.

"Пишем Ви днес със загриженост относно стационарния граничен контрол, въведен от Федералното министерство на вътрешните работи с Полша, Чешката република, Австрия и Швейцария", посочва се в писмото, съобщиха германските медии. След края на Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри стационарният граничен контрол също трябва да бъде прекратен, пише в писмото.

Федералният министър на вътрешните работи Нанси Фезер въведе стационарен контрол на границите с Чешката република, Полша и Швейцария през октомври миналата година заради увеличаването на броя на незаконните преминавания на границата. От 2015 г. насам има проверки и на границата с Австрия.

Нарушение на Шенген?

В писмото се твърди, че настоящият контрол не съответства на правилата на Шенгенските разпоредби. Сред подписалите писмото са членовете на ЕП от Зелените Анна Кавацини и Ерик Марквардт, както и членовете на Бундестага Филиз Полат и Марсел Емерих.

"[Новият] експертен доклад [показва], че планираният ефект от граничния контрол и докладите за успех в това отношение са силно съмнителни и в много случаи не са статистически доказани", пишат те.

Фейзер похвали ефективността на контрола. Въпреки това в писмото се посочва, че има индикации за избягване на проверки, двойно отчитане и вероятно незаконни откази. То се позовава на експертен доклад, поръчан от Зелените.

Този доклад би поставил под съмнение дали германският контрол отговаря на изискванията на регламентите за изключенията. В тях се посочва, че проверките трябва да са ограничени във времето и могат да се използват само в краен случай. Германските изключения вече бяха удължавани няколко пъти.

Зелените призоваха Европейската комисия да провери спазването на регламентите в ролята си на "пазител на договорите", който трябва да "гарантира спазването на закона". Те твърдят, че контролът натоварва хората и предприятията в граничните райони, както и пътуващите, търговията и полицията.

Други страни от Шенгенското пространство, като Франция, Швеция, Норвегия и Австрия, също въведоха контрол в последните години.

Комисията вече заяви, че проучва "необходимостта и пропорционалността на повторното въвеждане на граничен контрол". Въпреки това тя все още не е предприела никакви мерки.