Да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния предлагат група евродепутати и депутати от трите страни, сред които е Даниел Лорер ("Продължаваме промяната-Демократична България").

Балканските политици написаха съвместно писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис, съобщава пресцентърът на ПП.

В писмото българският депутат Лорер, румънските евродепутати Дачиан Чолош и Влад Георге и гръцкият им колега в ЕП Георгиос Кирцос настояват Кайридис да отправи предложението по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, която ще се проведе днес.

Както е известно, България и Румъния получиха "да" за сваляне на австрийското "вето" за Шенген, но само по въздух и вода. Виена има изисквания спрямо нас преди цялостното ни влизане в Шенген - и по суша.

В съвместното писмо четиримата политици са дали пред Димитрис Кайридис няколко аргумента за бързото премахване на контрола по границите.

  • На първо място, от 2011 г. Европейската комисия систематично повтаря, че България и Румъния са готови за пълноправно присъединява към Шенген;
  • Второ, Европейският парламент издаде множество резолюции и доклади, подкрепени с абсолютно мнозинство от Камарата, с които призовава за пълно присъединяване към Шенген;
  • На трето място, представители на гръцкия туризъм и ХОРЕКА сектора настояват за премахване на контрола по сухопътните граници, за да се улесни пътуването на румънски и български туристи към Гърция. Това би било важен фактор за икономическото развитие на страната, особено в северните части на Гърция, при условие, че сухопътната граница бъде напълно отворена преди летния сезон;
  • Четвърто, в момента контролът на сухопътните граници между трите страни, които официално са в Шенгенското пространство, все още носи огромни загуби на транспортните компании и туристите по отношение на пътни разходи, финансови загуби и време. Това е фактор, който не може да бъде пренебрегнат в контекста на икономическата криза и безпрецедентна инфлация.
  • Пето, махането на граничния контрол, незабавно би подобрило екологичните параметри на въпросните зони, като по този начин би допринесло и за целта на ЕС за намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха.

Четиримата политици смятат, че "бързото и решително прилагане на предложението ще увеличи съществуващото взаимно доверие между трите държави членки и ще повиши ефективността на сътрудничеството в рамките на ЕС".

"Предложението отговаря на нуждите на гражданите и е тяхна отговорност да преодолеят трудностите и да осигурят на гражданите на трите страни максимални ползи, основани на добросъседски отношения", посочват политиците от двете страни.