Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка, съобщава БНТ, цитирайки неофициални свои източници.

Гайтански е сочен за изключително приближен на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

След десетилетия мълчание, изведнъж Комисията за противодействие на корупцията се задейства срещу него преди по-малко от седмица - най-вече около кредити от ББР, както и изрично се споменаваше крайният получател на парите - фирми около ТЕЦ-Варна, т.е. около Ахмед Доган.

Според лаконичната информация на БНТ - действията на прокурори, служители на КПК и полицаи са именно във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от ББР. Нова тв допълва, че акцията тече на адреси в София и в офиси на „Кристална вода”* в Кърджали (Гайтански е концесионер на чистотата и в Кърджали - през дългогодишното управление на бившия вече кмет Хасан Азис - бел. ред). По предварителна информация се претърсват и адреси, свързани с бившия директор на ББР Стоян Мавродиев.

Според Нова тв - отново неофициално има данни че управителят на фирмите-бенефициенти е напуснал страната, поради което същият ще бъде задочно обвинен и обявен за издирване. Същото се отнася и за бившия директор на ББР. Според БНТ двамата не са в България от дни.

По едно случайно съвпадение - но не изненадващо, срещу Гайтански в момента протича и масирана "кафява" атака в т. нар. медии, под влиянието на... ясно кой.

В петък, 9 август, Комисията за противодействие на корупцията (КПК) съобщи, че разследва ББР за скандалния заем от близо 150 млн. лв., отпуснат през 2019 г. на фирма на Румен Гайтански-Вълка. След над 5 години антикорупционната комисия направи разкритието, че с въпросния заем са били покривани плащания по кредит на контролираното от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" АД към свързваната с партията Търговска банка Д.

Проглеждането на ведомството става на фона на вкарването в парламентарна зала на искането за оставка на шефа му Антон Славчев и войната между Делян Пеевски и Ахмед Доган.

През 2019 г. ББР отпуска на „Роудуей кънстракшън“ АД кредит от 148,5 млн. лв, като за обезпечение по него служи сключен договор за доставка на инертни материали от свързания с кредитополучателя „Пътстройинженеринг“ АД, чийто основен акционер е „Биомайнинг“ АД.

И трите дружества са свързани с Румен Гайтански, а договорът, послужил като обезпечение на заема, е бил прекратен само седмица след подписването му през 2018 година. 

Компанията „Кристална вода“ АД, свързана с Гайтански, е получила значителни финансови средства по заем от „Био майнинг“ АД. „Кристална вода“ АД, която е и обезпечителят по договора за кредит между Търговска банка Д и ТЕЦ „Варна“ АД на Ахмед Доган от 2019 г., е погасявала задълженията на централата към банката в периода, в който „Био майнинг“ АД ѝ е дало заема от 30 милиона лева.

---

* Бел. ред.- според медийни публикации "Кристална вода" е сериен печеливш на европари по Оперативна програма "Околна среда" за над 100 млн. лева. Ахмед Доган пък официално имаше съвместно с Гайтански друга фирма - "Уотър-Витал". Доган и Гайтански притежаваха по 50% от капитала от 20 000 лв. Двамата са и управители на дружеството, което представляваха заедно и поотделно. Скоро след това то е закрито.

Поради "непредохдната" му стойност - повтаряме в оригинал прессъобщението на КПК от 9 август:

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

09.08.2024

Във връзка с множество журналистически запитвания за проверка на предоставен от Българската банка за развитие (ББР) през 2019 г. на „Роудуей кънстракшън“ АД кредит в размер на 148.5 млн. лв., Комисия за противодействие на корупцията (КПК) прави следното разяснение:

Обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договор, сключен на 17.06.2019 г., с който от банката на „Роудуей кънстракшън“ е предоставен кредит в размер на 148.5 млн. лв., за чието обезпечение е представен сключен договор за доставка на инертни материали от „Пътстройинженеринг“ АД. Основен акционер в последното дружество е „Биомайнинг“ АД. В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от българския гражданин Р.Г.

Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на „Роудуей кънстракшън“ кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.

В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит.    Налице са данни, че „Кристална вода“ АД получава със заем от „Био майнинг“ АД значителни финансови средства. Установени са данни, че българският гражданин Р.Г. е свързан и с управлението на „Кристална вода“ АД.

От анализа на събраната документация се установява, че „Кристална вода“ АД се явява обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ и ТЕЦ „Варна“ АД от 2019 г.

Установено е, че „Кристална вода“ АД погасява задълженията на ТЕЦ „Варна“ АД към „Търговска банка Д“. Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството „Био майнинг“ АД на „Кристална вода“ АД.

Обект на разследване от КПК е и осъществената през м. юли 2024 г. продажба на свързаната с Р.Г. „Пътстройинженеринг“ АД на регистрирано в гр. Кърджали търговско дружество.

От събраните към момента документи и тяхното задълбочено изследване, налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата.

Действията по разследването на КПК имат за цел да установи цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица - служители на ББР.

Предстои да се проведат множество действия по разследването, в т.ч. събиране на доказателства. След приключване на действията на КПК, резултатите от разследването ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура.