Пет години, след като отпусна скандалния кредит от близо 150 млн. лв. за фирма на Румен Гайтански - Вълка, Българската банка за развитие (ББР) призна официално, че заемът е бил необезпечен.

Финансовата институция настоява, че е направила всичко възможно, за да управлява добросъвестно, а после и да осребри имуществото, послужило като залог по кредита. В крайна сметка обаче ББР е успяла да събере едва 3 645 440 лева от отпуснатите 148,5 млн. лв. на "Родуей Кънстракшън" АД на смятания за свързан с Ахмед Доган Румен Гайтански-Вълка.

На 17 юни 2019 г. ББР сключва договор за кредит с "Родуей Кънстракшън" АД за финансиране на придобиването на 5 112 240 броя акции от капитала на "Пътстройинженеринг" АД от мажоритарния собственик и продавач "Био Майнинг" АД, припомнят от държавната банка.

Като обезпечения по кредита послужили залози върху акциите на "Пътстройинженеринг" АД и търговското предприятие на дружеството. 

В средата на 2022 г. поради неплащането на задълженията, ББР предприела действия по Закона за особените залози (ЗОЗ), като назначила управител на "Роудуей Кънстракшън" АД и ново ръководство на "Пътстройинженеринг" АД, посочват от ББР.

Детайлните обяснения в прессъобщението на финансовата институция вероятно са заради факта, че антикорупционната комисия обяви в петък, че разследва длъжностни лица от ББР, както и самата продажба на обезпечението по заема.

С отпуснатия от държавната банка заем са били покривани плащания по кредит на контролираното от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" АД към свързваната с партията Търговска банка Д. 

След като банката разбрала, че действията по събиране на вземанията и защита на интересите ѝ са неефективни, тя наредила да се направи анализ и да се изготви план за действие. Оказало се е, че продажбата на акциите на дружеството е единственият възможен начин за събиране на задълженията на "Роудуей Кънстракшън" АД, обяснява още ББР в прессъобщението си.

След това държавната банка продала акциите по реда на Търговския закон, като били проведени 5 последователни търга с явно наддаване. Първият от тях бил с първоначална цена 8 900 000 лева. Първите четири процедури били обявени за непроведени заради липсата на кандидати. На последния търг на 30.07.2024 г. била получена оферта от "Ариете капитал" ООД, което закупило компанията за 3 645 440 лева. 

В петък от антикорупционната комисия съобщиха, че „Кристална вода“ АД, свързано с Гайтански, е получило значителни финансови средства по заем от „Био майнинг“ АД. „Кристална вода“ АД е и обезпечител по договора за кредит между Търговска банка Д и ТЕЦ „Варна“ АД на Ахмед Доган от 2019 година. Акционерното дружество е погасявало задълженията на варненската централа към банката в периода, в който „Био майнинг“ АД ѝ отпуснало заем от 30 милиона лева.

В рамките на акцията на прокуратурата и КПК, започнала на фона на войната между Делян Пеевски и Ахмед Доган, днес бяха обискирани имоти на Румен Гайтански и Стоян Мавродиев, а в медиите се появиха снимки от луксозния автопарк на Вълка.