Големият въпрос към Комисията за противодействие на корупцията е защо се разследват 150 млн. лева на Румен Гайтански - Вълка, но не и 150 млн. лева, които са дадени като кредит на "Булгартабак".

Тази тема постави съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в интервю за Нова тв. Петков бе служебен министър на икономиката и като такъв осветли кредитите, които Българската банка за развитие е отпускала, и по-точно: стотици милиони левове на големи бизнеси.

Както е известно, пет години след отпускането на необезопечен кредит на Румен Гайтански, прокуратурата и антикорупционната комисия, и двете свързвани с влиянието на Делян Пеевски, изведнъж се задействаха и проведоха обиски в имоти на Вълка. И тоой, и бившият шеф на ББР, кадърът на ГЕРБ Стоян Мавродиев са изчезнали.

"В "Булгартабак" има обезпечение единствено на хартия. И този кредит в момента не се обслужва. Те са се съгласили да дадат обезпеченията, вместо да си платят кредита. След определен период ще видим, че и "Булгартабак" ще е откраднала някакви пари от държавата", посочи днес Петков.

Държавното дружество беше приватизирано през 2011 г., като когато преди 10 години Пеевски реши да излезе "на светло", декларирайки дотогава само един стар опел, обяви, че притежава дял в него. Няколко години по-късно започна разпадът на най-големия тютюнопроизводител у нас.

Като главен прокурор Иван Гешев бе обявил, че ще проверява приватизационни сделки, но оказа се, избирателно. Наложи се публично да заяви, че ще провери и тази за "Булгартабак" - след обществен натиск. Резултат - никакъв и до днес.

Призивът на Кирил Петков днес в парламента коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Но доста пестеливо. 

"Хубаво е, че са е задействали. Сега да проверят и "Булгартабак", щом г-н Петков сутринта е казал.

Аз мисля, че по тази сделка подобна голяма цифра от приватизация не е получавана в България" - заби в съсвем друга посока Борисов.

И отказа да коментира повече темата.