За първи път от 3 десетилетия България ще бъде представена на Tanzmesse, най-голямата в света професионална платформа в сферата на съвременния танц. Tanzmesse 2024 ще се проведе между 28 и 31 август в Дюселдорф, Германия, и в нея участват повече от 60 държави. Проектът за първото българско участие, озаглавен Bulgarian Dancescapes, се осъществява от Фондация Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и One Dance Festival с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

Изложбената сграда - Агората на Tanzmesse, традиционно е най-посещаваната, оживената и представителната част от форума, където всеки щанд представя отделни държави, публични и образователни институции, организации и артистични компании от сферата на съвременния танц и пърформанс. Професионалната публика на форума наброява над 1500 души, като се провежда веднъж на две години и включва платформа за дискусии, презентации и лекции, студийна програма за творби в процес на създаване, както и артистична програма.

Щандът на България под името Bulgarian Dancescapes ще предоставя актуална информация за българската съвременна сцена за танц и пърформанс на артисти, куратори, културни мениджъри, организации и заинтересовани страни. Освен представители на организаторите, българската делегация включва и петима артисти - Яница Атанасова, Александър Георгиев, Деян Георгиев, Коста Каракашян и Неда Ружева от колектива Trevoga.

Страната ни ще бъде представена и с азбучен каталог на работещите и свързаните с България танцови артисти и колективи с продукции от последните 2 години. В дигиталното издание са представени над 30 спектакъла на 21 танцови компании и хореографи, сред които утвърдени имена като Иво Димчев, Галина Борисова, Ива Свещарова и Вили Прагер и танцова компания ДЮН, а също и новоизгряващи артисти. В него е представена и Катерина Радева, която развива мултижанрова практика във Великобритания, а нейният спектакъл “40/40” е селектиран в артистичната програма на Tanzmesse.

Също така, първото българско участие ще бъде отпразнувано в специална българска вечер с участието на Bulgarian Cartrader п DJ GENTOFUNK. Даниел Стоянов, с творческото име Bulgarian Cartrader, постави рекорд по разпродадени концерти в Германия и спечели наградата Music Moves Europe 2024със своята инди музика с привкус на поп, поезия и носталгия по 80-те и 90-те години.

Tanzmesse

Основано през 1994 г. като Tanzmesse NRW, международното изложение първоначално се концентрира предимно върху маркетинга и разпространението на танцови продукции. През следващите години Tanzmesse се утвърждава като най-важната международна платформа за развитие и разпространение на съвременните изпълнителски изкуства. Днес фокусът на събитието е обмяната на опити знания, споделянето на нови практики и идеи, създаването на партньорски мрежи и популяризирането на нови продукции.

В тазгодишното издание ще бъдат представени и 19 спектакъла от Германия, Великобритания, Португалия, Италия, Замбия, Корея, Индия и други страни. Сред тях е и копродукцията на ONE DANCE - VAGABUNDUS на Идио Чичава, чиято световна премиера се състоя в Пловдив преди три години и оттогава спектакълът не спира да обикаля световните сцени. Тази година спектакълът откри международния фестивал Kunstenfestivaldesarts в Брюксел.