Екоактивисти от „Последното поколение“ блокираха въздушното движение на няколко летища в Германия тази сутрин. Преустановени бяхха кацания и излитания от летището на Берлин, на Кьолн-Бон, Нюрнберг, Щутгарт.

Около 5,10 ч. сутринта въздушното движение на летището в Берлин е било преустановено, след като двама души на възраст 21 и 22 години успели да проникнат в летателната зона и да се залепят за асфалта на пистите. Около 6,30 ч. двамата били освободени от пистата с помощта на пожарната.

Излитане и кацане на летището е било временно преустановено, но без големи последствия

По думите на говорител на летището въздушното движение е било възобновено в 6,33 ч. Безопасността на въздушното движение е била гарантирана през цялото време.

В изявление на „Последното поколение“ се казва, че демонстрантите са „изразили мирно своя протест, като са издигнали плакати с надписи „Петролът убива“ и „Подпишете договора“.

Двама екоактивисти са арестувани. Повдигнати са им обвинения за нахлуване на територията на летището, повреждане на имущество и нарушаване на Закона за авиационната сигурност. По данни на групата „Последно поколение“ по същото време са били блокирани и летищата в Кьолн-Бон, Щутгарт и Нюрнберг.

Там също трафикът спря за кратко. В момента полетите се възобновяват, но все още е възможно да има закъснения, съобщиха от летищата.