Световната здравна организация обяви най-високото ниво на тревога заради нов вариант на вирусното заболяване маймунска шарка в Африка.

Въпреки че това няма конкретни последици, това има за цел да предупреди националните органи, че вариантът, който се разпространява в момента в Африка, е опасен.

Вариантът, открит в Демократична република Конго в края на 2023 г., е по-заразен от своите предшественици и може да предизвика по-тежки протичания, се казва в съобщението. Все още обаче предстоят подробни проучвания по този въпрос. През последните седмици тревожният вариант беше открит и в Уганда, Руанда, Бурунди и Кения. Африканският здравен орган CDC вече е съобщил за повече от 14 000 предполагаеми случая и над 500 смъртни случая от Демократична република Конго и съседните страни през тази година.

Декларацията на СЗО няма конкретни последствия, а е по-скоро предупреждение за „извънредна ситуация с международен обхват“. Тя има за цел да насърчи властите по целия свят да се подготвят за евентуални епидемии. В края на юли Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) оцени риска от разпространение на новия вариант в Европа като „много нисък“. По данни на Института „Робърт Кох“ (RKI) до момента няма известни случаи в Германия.

Ваксина предпазва

Болестта се нарича маймунска едра шарка, защото за първи път е открит случайно при маймуни. Тя е свързана с класическия вирус на дребната шарка (вариола вирус). Причинява основно кожен обрив, но също така и треска, като може да бъде фатална, особено за децата. Ваксината срещу вируса на дребната шарка предпазва и от заразяване с вируса на маймунска шарка. През юли 2022 г. СЗО вече е обявявала извънредно положение поради маймунската шарка. По това време е имало случаи в повече от 60 държави, включително в Германия. Инфекциите са се дължали на вариант, който причинява по-леки протичания на заболяването.