Президентът Румен Радев не налага вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предвиждащи забрана на "пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация" в училищата.

Това става ясно от съдържанието на утрешния брой на "Държавен вестник", в който законопроектът, дело на "Възраждане", но подкрепен и от ГЕРБ, ИТН, БСП, "Величие" и независими депутати, е първият записан. Това означава че утре, 16 август, промените ще бъда обнародвани.

Законопроектът мина неочаквано през комисия - само с технически възражения от ПП-ДБ - а в зала на първо четене го подкрепиха над 170 депутати от всички партии. В дебата силна подкрепа изразиха депутати и от ДПС, които изненадващо на второ четене гласуваха дружно "против". Двама депутати от ГЕРБ - Тервел Георгиев и Георги Георгиев - единствено критикуваха проекта като нарушаващ базови конституционни принципи, трима и от ПП-ДБ се изказаха срещу него на трибуна. Въпреки това никой не направи алтернативни предложения или допълнения и той бе гласуван на второ четене в същото заседание.

От Съвета на Европа изразиха притеснения за законопроекта, който е идентичен с този, гласуван преди повече от десетилетие в Русия. Комисарят на Съвета по правата на човека Майкъл О`Флахърти дори директно се обърна към президента:

"Дълбоко съм обезпокоен от неотдавнашния закон, приет от българския парламент за забрана на така наречената ЛГБТИ „пропаганда“ в училищата. Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се справят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите", отбеляза той.

6000 български общественици, неправителствени организации и граждани се включиха в подписка с призив към Радев да наложи вето. 

А вчера Костадинов и "Възраждане" използваха темата в контролирани от тях парламентарни комисии, за да върнат отново стара тяхна идея за въвеждане на друг путински закон - този за обявяване на финансираните от чужбина НПО-та и организации за "чуждестранни агенти".

Днес от 18:30 е предвиден протест пред президенството с призив за вече неналоженото вето - а Костадинов и "Възраждане" готвят контрапротест.