Вчерашното двойно заседание в парламента - на комисиите по образование и по демографска политика - стана повод за повторно подновяване на стара идея на "Възраждане" - да се забрани намесата на т.нар. чуждестранни агенти в България.

Как стана това? Редица граждански организации, мнозинството от които с руски връзки и "патриотични" убеждения подеха остра атака срещу "Сингъл степ" - българска фондация, финансирана по проект от "Америка за България". Според тях от "Сингъл степ" са нарушили редица български закони, включително и Наказателния кодекс, и заедно с Фондация "Америка за България" трябва да бъдат съдени. А за финал - направо да бъдат забранени всякакви неправителствени организации с финансиране извън страната и обявени за "чуждестранни агенти".

В продължилото с часове заседание на комисиите това бе поредна индикация, че поканените организации са специално подбрани от председателя Костадин Костадинов, за да служат като говорител на политиките на неговата партия.

Путин започна това през 2012 г., "Възраждане" - през 2022-а

Подобен закон бе приет за пръв път в Русия през далечната вече 2012 г. - като реакция на протестите срещу режима на Владимир Путин.

Тогава "Единна Русия", партията на диктатора, внесе поправки, според които всяка неправителствена организация в Русия - освен държавните и общинските компании - ще бъде определена за "чуждестранен агент", ако участва в политическа дейност и получава финансиране от чужди източници.

В следващото десетилетие този закон бе затяган многократно - докато през 2022 г. не бе пренаписан изцяло, като вече предвиждаше за "чуждестранен агент" да бъдат обявени всяка компания, всяко НПО, дори всеки гражданин, който по някакъв начин получава каквато и да е подкрепа - парична, научна, техническа - от "чужди източници". Само едно нарушение стига да бъдеш обявен за "чуждестранен агент" и като такъв не можеш да работиш на държавна работа, в образованието, да организираш срещи, митинги или други публични събития - включително и протести.

Същата година от "Възраждане" направиха свой опит да въведат версия на този закон. Техният законопроект предвиждаше всеки, който е получил над 1000 лева финансиране от чуждестранен източник в рамките на година, да е длъжен да се регистрира като "чуждестранен агент" в Министерството на правосъдието - под заплаха от солена глоба, от 1000 до 5000 лв. за физически лица и от 5000 до 10 000 лева за юридически.

Освен че трябваше да се регистрират и да публикуват подробни данни за финансирането, медиите и НПО-тата щяха да имат сериозни ограничения - няма да могат да осъществяват никаква дейност в държавни и частни детски градини, училища и центрове за личностно развитие, в социални домове, в обекти на МВР и на Министерството на правосъдието, както и в БАН.

Както Клуб Z разкри, самият Костадинов и "Възраждане" щяха да попаднат под ударите на този закон - тъй като по дефиницията му техният монетизиран канал в американската платформа YouTube изкарва над 1000 лева годишно. 

Тогава обаче партията на Костадинов бе изолирана от останалите в Народното събрание и сама дебатира законопроекта си - който очаквано бе отхвърлен.

"Възраждане" демонстрира, че може да прекарат закон на Путин в българския парламент

Повод за двойната комисия вчера бе да се продължи редкият политически успех на Костадинов и "Възраждане" в парламента - приетият техен законопроект за забрана "да се пропагандира нетрадиционна сексуална ориентация" в училище.

Този законопроект също е копие на един от първите подобни проекти на Владимир Путин през далечната 2013 г. Тогава руската Дума прие да не се допуска в училище "пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация". 

Подобно на закона за "чуждите агенти", в следващото десетилетие "Единна Русия" направи множество допълнения на този законопроект и го затегна до днешния му вид - при който всякакво споменаване на ЛГБТ хора, ЛГБТ права, сред деца или възрастни, е престъпление. 

Този път обаче българският парламент не се погнуси да обсъжда, а в крайна сметка и да подкрепи предложението на "Възраждане" - което мина с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", "Величие" и независими депутати, доскоро от ДПС. На първо четене законопроектът получи подкрепа дори от депутати на ПП-ДБ, а ДПС на Делян Пеевски гласува единодушно "за" и го подкрепи в дебата, преди да обърне мнението си на 180 градуса на второ четене.

Позицията на "Възраждане" в българския парламент вече е друга - през 2022 г. партията имаше 27 депутати и 254 хил. гласа. На последния вот събра 358 хил. гласа и получи 37 депутатски места. Според анализатори евроатлантически партии като ГЕРБ се изкушават от евентуална бъдеща коалиция с хората на Костадинов. Означава ли това, че приемането на нови закони на Путин в България може да продължи?