Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че в Швеция е открит първият случай на заразяване с новия щам на болестта маймунска шарка извън територията на Африка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.„
Заразен е човек, прекарал известно време на Черния континент.

„Появата на такъв случай в Европа може да стимулира бързото разпространение на маймунската шарка в световен мащаб. Един случай в Швеция най-вероятно означава десетки неоткрити случаи в Европа“, предупреди Лорънс Гостин - експерт по обществено здраве и преподавател в юридическия факултет на университета „Джорджтаун“ във Вашингтон.

СЗО обяви преди два дни епидемията в Африка за извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международна значимост. Това стана, след като огнището в ДР Конго се разпространи и в съседни страни. От началото на сегашната епидемия през януари 2023 г. в тази страна са регистрирани 27 000 инфекции и над 1100 смъртни случая, главно сред деца.

От Глобалния алианс за ваксини и имунизация (ГАВИ) заявиха пред Ройтерс, че разполагат със средства в размер на около половин милиард долара за ваксинации в засегнатите страни.