Писала съм десетки пъти по тази тема, но ще го напиша пак.

Децата, които се възпитават в неприемане, заклеймяване и отхвърляне на това, което е "извън нормата", ще пораснат неприемащи всичко, което не разбират и им се струва "различно" и "извън нормата". Този модел на мислене "не го разбирам" значи "не го приемам" за тях ще бъде нормалният модел на мислене и те ще го прилагат в целия си социален живот.

Някои от тези пораснали деца просто мълчаливо ще изразяват неодобрение, други ще са шумни, но само на думи, но за жалост ще има и такива, които са открито агресивни и опасни. Те ще пребият до смърт възрастен човек на улицата (история от миналата година), ще ударят жена, която има говорен дефект след инсулт, но си е позволила да седне в кафене и да изглежда странна (и която впоследствие ще почине - история от миналата седмица в новините), ще наръгат момче, защото им се е сторило "гей" (история преди няколко години със студент в парка), а ние ще четем за тях или ще ги гледаме по телевизията и ще се чудим откъде се взима цялата тази омраза.

Е, ами от нас си е. Отгледали сме си малки цветя на злото.

Някои от всички тези деца, научени да не приемат това, което не разбират, самите те ще се окажат различни и тогава ще намразят и себе си и всички останали хора - тези като тях, защото са като тях, а тези не като тях, защото не са като тях. (Те обаче могат да направят чудесна кариера като мразят открито своите си и така дават на останалите повод за извинение също да ги мразят.)

Ако бях политик и имах думата, вместо да забранявам какво да учат децата, щях да настоявам да учат две неща. Едното е КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ, другото е ЕТИКА. Ако едно дете може да мисли критично, да проверява информация, да не се предоверява, да не се влияе от страх, когато анализира факти, да не изпада в паника, то няма да се поддаде на никаква пропаганда - нито религиозна, нито "джендърска", нито ще се върже на кибер тормоз, нито ще се подлъже от някой наркодилър. То ще расте като мислещ човек, човек, който взима решенията си въз основа на проверена от различни източници информация, който претегля, премисля и анализира, и не е лесно да го заблудиш.

А етиката? Етиката ще го научи, че за всекиго има място под слънцето, но е важно да заставаме така, че да не правим сянка на никого, нито да допускаме на нас да ни правят.

Но тъй като не съм политик, а обикновена майка, на тези неща си научих само моите деца. И добре ми се получиха, живи и здрави.

---------

* Коментарът е от фейсбук профила на авторката. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.